Israëlische leger doodt vier Palestijnen - Israëli’s gewond bij raketaanval

Aanvallen van de Israëlische luchtmacht richtten vanochtend veel schade aan in Gaza. Foto AFP / Mohammed Abbed

Bij een luchtaanval van Israël op een vluchtelingenkamp in Gaza zijn vanochtend drie Palestijnse militanten gedood. Bij een raketaanval in Israël vielen vier gewonden. Ondertussen arriveerde de Tunesische minister van Buitenlandse Zaken in Gaza voor een bezoek.

Israël heeft het aantal aanvallen op Gaza de afgelopen uren flink opgevoerd, liet onze correspondent Leonie van Nierop vanochtend vanuit Gaza weten:

“De nacht begon relatief rustig. Maar sinds de vroege morgen is het aantal Israelische luchtaanvallen weer opgevoerd. Met name Rafah en Khan Younis, in het zuiden, en Gaza-stad en Jabalia, in het noorden, zijn getroffen. Drones vliegen nu extreem laag.”

Bij de aanval op vluchtelingenkamp Maghazi in Gaza kwamen drie strijders van Hamas om. Een vierde Palestijn werd vanochtend gedood bij een luchtaanval in Rafah, in het zuiden van Gaza. Afgelopen nacht bestookte de Israëlische luchtmacht al het hoofdkwartier van Hamas in Gaza-Stad. Daar bleef weinig van over.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Targeted overnight in #Gaza: Ismail Haniyeh’s HQ, Hamas Ministry of Interior, police compound, training facility, rocket launching squads

Drie Israëli’s gewond bij raketaanval

Het aantal raketbeschietingen vanuit Gaza op Israël was vannacht relatief laag, maar is sinds vanochtend vroeg ok weer aan het toenemen. Bij een raketinslag in de regio Eshkol raakte vanochtend vier Israëlische soldaten gewond. In totaal werden er zo’n twintig raketten op het zuiden van Israël afgevuurd. Het anti-raketsysteem Iron Dome wist acht van die raketten te onderscheppen.

De Tunesische minister van Buitenlandse Zaken Rafik Abdessalem arriveerde vanochtend in Gaza om de leiders van Hamas en de bevolking van het gebied steun toe te zeggen. Gisteren bracht de premier van Egypte al een bezoek aan Gaza. Abdessalem verzekerde de Gazanen dat Tunesië zich binnen de VN en de Arabische Liga zou inzetten om het geweld te doen stoppen.

‘Grondoffensief nog dit weekend ingezet’

Van het begin van een grondoffensief was vanochtend nog geen sprake, ondanks berichten gisteravond dat minister van Defensie Barak 75.000 reservisten wil mobiliseren voor een eventuele grondaanval. Bronnen rond het Israëlische leger zeggen vanochtend in The Times dat zij verwachten dat Israël de Gazastrook nog dit weekend met grondtroepen zal binnenvallen.

In Gaza is de angst voor een nieuwe invasie groot, vertelt correspondent Van Nierop:

“Of Israel binnen zal vallen, is nog onduidelijk. De bevolking van Gaza vreest het ergste. De traumatische herinneringen aan Operatie Gegoten Lood, in de winter van 2008 en 2009, zijn nog levendig.”