Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Israël voert aantal aanvallen op doelen in Gaza op

Israëlische gevechtsvliegtuigen bestookten afgelopen nacht het hoofdkwartier van Hamas in Gaza. Foto AFP / Mahmud Hams

De Israëlische luchtmacht heeft afgelopen nacht het aantal bombardementen op Gaza opgevoerd. Gebouwen en infrastructuur van Hamas lagen vrijwel constant onder vuur. Signalen dat een grondoffensief heel dichtbij is waren er vannacht niet.

Persbureau AP meldt dat Israël wapenopslagplaatsen, raketlanceringsinstallaties en smokkeltunnels in Gaza bestookte. Een aantal overheidsgebouwen, waaronder het hoofdkwartier van Hamas, zou ook zijn getroffen. De Israëlische luchtmacht raakte volgens AP ook een aantal elektriciteitshuisjes waardoor de stroom in het zuiden van Gaza is uitgevallen.

Het Israëlische leger maakte vanochtend bekend de afgelopen nacht in totaal 85 luchtaanvallen op Gaza te hebben uitgevoerd. Volgens Palestijnse bronnen viel bij de aanvallen één dode en raakten tientallen mensen gewond. Bij een luchtaanval vanochtend kwamen nog eens drie militanten van Hamas om het leven.

Het aantal raketaanvallen van Palestijnse militanten op het zuiden van Israël was vannacht relatief laag. Vanochtend vroeg ging wel weer het luchtalarm in onder meer Ashkelon en Beer Sheva.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Targeted overnight in #Gaza: Ismail Haniyeh’s HQ, Hamas Ministry of Interior, police compound, training facility, rocket launching squads

Onze correspondent in Gaza Leonie van Nierop zegt dat onbemande vliegtuigjes van het Israëlische leger “extreem laag” over Gaza vliegen:

“De nacht begon relatief rustig. Maar sinds de vroege morgen is het aantal Israelische luchtaanvallen weer opgevoerd. Met name Rafah en Khan Younis, in het zuiden, en Gaza-stad en Jabalia, in het noorden, zijn getroffen. Drones vliegen nu extreem laag.”

‘Grondoffensief wordt nog dit weekend ingezet’

Van het begin van een grondoffensief was vanochtend nog geen sprake, ondanks berichten gisteravond dat minister van Defensie Barak 75.000 reservisten wil mobiliseren voor een eventuele grondaanval. Bronnen rond het Israëlische leger zeggen vanochtend in The Times dat zij verwachten dat Israël de Gazastrook nog dit weekend met grondtroepen zal binnenvallen.

In Gaza is de angst voor een nieuwe invasie groot, vertelt Van Nierop:

“Of Israel binnen zal vallen, is nog onduidelijk. De bevolking van Gaza vreest het ergste. De traumatische herinneringen aan Operatie Gegoten Lood, in de winter van 2008 en 2009, zijn nog levendig.”

Obama had gisteravond nog telefonisch contact met de Israëlische premier Netanyahu. In dat gesprek sprak hij volgens het Witte Huis steun uit voor het recht van Israël zichzelf te verdedigen, maar zou hij ook met Netanyahu hebben besproken hoe de angel uit het conflict kan worden gehaald. Obama belde ook met de Egyptische president Morsi en prees hem voor zijn inspanningen een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas te bewerkstelligen.