‘Israel under attack’. De krachtige propaganda van het Israëlische leger

Het Israëlische leger verspreidt via Facebook en andere sociale media bijna permanent informatie en propganda over de oorlog van Israël tegen Hamas. Foto Facebook / Israel Defense Forces

De oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza wordt niet alleen op het slagveld uitgevochten, maar ook via de sociale media. Vooral het Israëlische leger trekt de afgelopen dagen de aandacht met hun indrukwekkende online propagandamachine.

Het officiële twitteraccount van de Israel Defense Forces (@IDFSpokesperson) geeft de hele dag door updates met het laatste nieuws over de ontwikkelingen in en rond Gaza. Maar het wordt tegelijkertijd ingezet om de Israëlische ‘verhaal’ rond deze oorlog voor het voetlicht te brengen. Berichten over de gevolgen van de vele raketinslagen in het zuiden van het land krijgen de hashtag #IsraelUnderFire mee.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Good morning to our friends in #America. While you were sleeping, 3 Israelis were killed when a rocket hit their house.

De IDF is niet alleen actief op Twitter, maar eigenlijk via alle belangrijke social media. Op Facebook plaatst het leger vooral afbeeldingen en infographics die duidelijk moeten maken waarom Israël momenteel luchtaanvallen op Gaza uitvoert. Een selectie:

Via YouTube geeft de IDF veel beelden vrij van de operatie tegen Hamas. Ook verspreidt het ‘voorlichtingsmateriaal’ over de werkwijze en tactieken van Hamas en geeft het video-updates over hoe de operatie loopt:

Sinds Israël en Hamas elkaar vier jaar geleden voor het laatst bevochten in een oorlog, is er een “multimediaal front” bijgekomen, erkent Avital Leibovich, een woordvoerderster van het Israëlische leger. Ze twittert zelf ook actief over de operatie in Gaza en staat aan het hoofd van een team van dertig man dat non-stop bezig is het Israëlische leger op internet te vertegenwoordigen. “Legers zijn vaak gesloten bolwerken, maar wij doen precies het tegenovergestelde”, aldus Leibovich tegen persbureau AP.

Hamas ook steeds actiever op Twitter

De Palestijnen lopen als het gaat om social media behoorlijk achter op de indrukwekkende propaganda van Israël, maar bijvoorbeeld Hamas heeft de laatste jaren werk gemaakt van het professionaleren van zijn website en twitteraccounts. Afgelopen week, kort na de liquidatie van Hamas-commandant Ahmed Jabari, leidde dat tot de volgende ‘woordenwisseling’ met de IDF:

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF We recommend that no Hamas operatives, whether low level or senior leaders, show their faces above ground in the days ahead.
Twitter avatar AlqassamBrigade Alqassam Brigades @idfspokesperson Our blessed hands will reach your leaders and soldiers wherever they are (You Opened Hell Gates on Yourselves)

Veel Palestijnen twitteren de laatste dagen met de hashtag #GazaUnderAttack. De 25-jarige Nader Elkhuzundar, die twittert vanuit Gaza, zegt tegen AP dat Twitter de Palestijnen “een stem geeft”.