Het kwetsbare van beschermengelen

Cecilie Stenspil speelt beveiliger Jasmina El-Murad.
Cecilie Stenspil speelt beveiliger Jasmina El-Murad.

The Protectors Seizoen 2 10 afleveringen van een uur € 19,95 (alleen bij nrclux.nl)

Het eerste seizoen van de Deense politieserie The Protectors was twee jaar geleden een aangename surprise. Het duurde even voordat de kwaliteiten van de toen reeds verschenen misdaadreeks The Killing op waarde werden geschat, anders had de serie kunnen profiteren van de hype rond Deense televisieseries.

The Protectors laat aan de hand van de ervaring van drie jonge lijfwachten, werkzaam bij de Deense geheime dienst, zien hoe veeleisend en frustrerend het is om dag en nacht een bedreigd persoon te volgen en te beschermen. Zo intens en spannend als The Killing is de serie niet, maar een overeenkomst is er wel: ook in de The Protectors wordt van dat opgeruimde Legolandje Denemarken een duistere en schimmige versie gegeven waarin misdaad een vanzelfsprekende plaats heeft.

In seizoen 2 is er minder aandacht voor de maatschappelijke onderwerpen die in het eerste seizoen werden aangesneden. Een Britse minister met radicale ideeën over ecologie moest toen worden beschermd, net als een Deense, allochtone minister van Cultuur. Die allochtone factor sloot aan bij de verwikkelingen rond de Egyptische afkomst van de vrouw van het drietal. Jasmina, gespeeld door Cecilie Stenspil, is een vrijgevochten ex-moslima, die een ongemakkelijke relatie heeft met haar gelovige zus en ouders.

De aandacht voor het persoonlijk leven van het drietal is in het tweede seizoen verder gegroeid. In de eerste aflevering loopt Jasmina een trauma op als ze maar net ontsnapt aan een bomaanslag op een hotel in Islamabad. De staat van ontreddering waar in ze terechtkomt, past bij de lege blik die actrice Stenspil van nature heeft.

Ook haar collega en vriend Rasmus blijkt niet het ijskonijn te zijn dat hij lijkt, als hem iets tragisch overkomt. Bij een poging iemand te beschermen, raakt hij een kind.

De structuur van The Protectors is die van de klassieke politieserie. Elke opdracht die de lijfwachten krijgen, wordt afgerond in twee afleveringen, al duren die lang, bijna een uur. De kwesties zijn onder meer de ontvoering van een kind, de bedreiging van een non die populaire boeken schrijft en de bescherming van een onafhankelijke, Russische journaliste, een vriendin van de derde van het bevriende trio, Jonas.

Van de vijf zaken zijn er drie bij waarvan de uitwerking nogal te wensen over laat: de plots zijn rommelig, met een te grote rol voor het toeval en met zwakke eindes. Wie verwend is door adrenalinegeladen series als The Killing en Homeland ziet opeens hoeveel raffinement het mengen van actie en persoonlijk leven vraagt van de makers.