GGD begint groot onderzoek naar gevolgen misbruik Robert M.

Medeverdachte Richard van O. en Robert M., op de voorgrond, tijdens de rechtszaak van de Amsterdamse zedenzaak. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

De GGD in Amsterdam is bezig met een onderzoek naar de gevolgen van het seksueel misbruik van Robert M. Dat heeft een woordvoerder van de dienst bevestigd na berichtgeving hierover in Trouw.

“Het gaat om een groot gezondheidsonderzoek om de gevolgen voor de slachtoffers en hun ouders van het misbruik in kaart te brengen”, aldus een woordvoerder tegenover persbureau Novum. Wat het onderzoek exact inhoudt en wanneer het van start gaat kan de woordvoerder niet zeggen. “Eerst gaan we de ouders hierover inlichten.” Voor het onderzoek schakelt de Amsterdamse GGD onder meer buitenlandse experts in.

Robert M. werd in mei veroordeeld tot achttien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het seksueel misbruik van 67 kinderen. Donderdag bepaalde het hof in Amsterdam dat de psychische gesteldheid van M. wordt onderzocht in een tbs-kliniek in Rekken. M. zelf liet weten ook niet langer bezwaar te hebben tegen zo’n onderzoek. Ook verzet hij zich niet langer tegen tbs.

De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep begint in maart volgend jaar. Dan wordt ook de zaak van M.’s echtgenoot en medeverdachte Richard O. behandeld.

    • Pim van den Dool