Plichtmatig Ajax wint - RKC eerste uitzege - Zwolle eerste thuiszege

In de eredivisiewedstrijden vanavond won Ajax tegen VVV-Venlo met 2-0. Zwolle overwon NAC eveneens met 2-0. Heerenveen werd op de knieen gedwongen door RKC met 0-2.

AMSTERDAM - Siem de Jong van Ajax (L) is te laat om gevaarlijk te worden. Keeper Niki Maenpaa van VVV stompt weg. Rechts Marcel Seip van VVV. Ajax speelt in de erdivisie tegen VVV.
AMSTERDAM - Siem de Jong van Ajax (L) is te laat om gevaarlijk te worden. Keeper Niki Maenpaa van VVV stompt weg. Rechts Marcel Seip van VVV. Ajax speelt in de erdivisie tegen VVV. Ajaxcied Siem de Jong (links) is te laat om gevaarlijk te worden. Keeper Niki Maenpaa van VVV stompt weg. Rechts Marcel Seip van VVV. Foto ANP / Olaf Kraak

In de eredivisiewedstrijden vanavond won Ajax met moeite tegen VVV-Venlo met 2-0. Zwolle overwon NAC eveneens met 2-0. Heerenveen werd op de knieen gedwongen door RKC met 0-2.

Ajax, dat met zijn gedachte al bij het Champions Leagueduel tegen Borussia Dortmund van woensdag leek te zijn, blijft vierde op negen punten van koploper PSV. VVV zakt naar de zeventiende plek. Ajax boekte een moeizame zege op VVV. Derk Boerrigter opende de score kort na rust. In de 84e minuut luisterde invaller Danny Hoesen zijn competitiedebuut nog op met een treffer.

Een gehavend Ajax, dat Kenneth Vermeer, Toby Alderweireld en Ryan Babel moest missen, slaagde er voor rust ondanks het vele balbezit niet in om VVV in de problemen te brengen. Het meeste gevaar kwam van Christian Eriksen. De Deen mikte een vrije trap net naast het doel en zijn hoekschop werd over de lat getikt door doelman Niki Mäenpää. De eerste helft ging dan ook best aardig zei VVV-Venlo-aanvaller Oguzhan Türk:

Waar de Amsterdammers in de eerste 45 minuten bijna geen kansen creëerden tegen de compact spelende Limburgers, was het kort na de pauze direct raak. Derk Boerrigter krulde een vrije trap achter Mäenpää:

Ook na de goal was er sprake van eenrichtingsverkeer, maar het tempo lag te laag bij de thuisploeg om voor veel dreiging te zorgen.

Een kwartier voor tijd liep Ajax bijna in het mes, toen Yanic Wildschut in de counter voor Jasper Cillessen opdook. De vervanger van Vermeer bracht echter redding op de zwakke inzet. In de slotfase maakte invaller Hoesen vervolgens op aangeven van Siem de Jong aan alle spanning een eind.

PEC Zwolle boekte eerste thuiszege dit seizoen

PEC Zwolle heeft de eerste thuiszege van het seizoen geboekt. De promovendus, die alle punten tot nu toe op vreemde bodem had gepakt, was met 2-0 te sterk voor NAC Breda. PEC klimt door de overwinning van de zeventiende naar de veertiende plaats in de Eredivisie. NAC staat vanwege een minder doelsaldo op plaats vijftien.

PEC maakte het verschil in de tweede helft. Ronnie Reniers profiteerde in de 69e minuut van een grote verdedigingsfout van Kenny van der Weg. Tien minuten later zorgde de van Werder Bremen gehuurde Zweed Denni Avdic voor de beslissing.
NAC Breda-coach Adrie Bogers na het verloren uitduel met PEC Zwolle:

RKC Waalwijk weer te sterk

Sc Heerenveen slaagt er maar niet in het rechterrijtje te verlaten. Voor de derde keer dit seizoen werd de ploeg van trainer Marco van Basten op eigen veld verslagen. Deze keer was RKC Waalwijk in het Abe Lenstra Stadion te sterk. Florian Jozefzoon nam met doelpunten in de zevende en zestigste minuut de hele productie voor zijn rekening:

Heerenveen zakt door de nederlaag een plaatsje van twaalf naar dertien. RKC zet na de 4-0 zege van vorige week tegen FC Utecht de stijgende lijn voort en staat nu achtste.

De wedstrijdverslagen zijn van Novum

    • Anouk Eigenraam