Een tropische verrassing voor Van Lanschot

Kostbaar weekje voor Van Lanschot. De koers zakte in acht dagen tijd met bijna 11 procent, na het onverkwikkelijke kwartaalrapport op 9 november. Zonder concrete cijfers maakte de vermogensbank bekend last te hebben van dalende rentemarges en transactieprovisies, waardoor de winst onder druk blijft staan.

In de kleine lettertjes stond nóg een financiële tegenvaller: de voorgenomen verkoop van de Antilliaanse dochters van Van Lanschot gaat niet door. In april kondigde het bedrijf de verkoop aan van bank- en trustactiviteiten op Curaçao aan de grote trustkoning van het eiland, Greg Elias. Die was ooit eigenaar van het grote Intertrust, verdiende een fortuin met de verkoop ervan aan Fortis in 2002, en startte vier jaar later een nieuw trustbedrijf, United Bank & Trust.

Dat bedrijf zag kortgeleden af van de aankoop na interventie van de lokale financiële toezichthouder. Die stelde dermate hoge eisen aan de overname, dat Elias afhaakte. Zo had hij zich aanvankelijk persoonlijk garant moeten stellen voor Van Lanschots betalingsverplichtingen op Curaçao. Voor meer details moest de belegger doorklikken naar rechtsspraak.nl. Daar staat een uitspraak in een kort geding dat Van Lanschot had aangespannen.

De bank eiste alsnog de volle afgesproken koopsom van ruim 8,7 miljoen euro, omdat Elias zich te weinig zou hebben ingezet om de Centrale Bank te overreden.

De rechter stelde Van Lanschot in het ongelijk en veroordeelde de bank tot betaling van de proceskosten, groot 4.437 euro.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen