Durf te geven

Aan het geschenk kleven heel wat haken en ogen. Zo begint Herman Pleij, emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde, zijn verhaal in deze cadeaubijlage. En vervolgens geeft hij een historisch overzicht dat overtuigend laat zien dat aan geschenken altijd belangen kleven. Niet zelden geeft de schenker ter meerdere eer en glorie van zichzelf; hij wil dankbaarheid afdwingen, wraakgevoelens uiten of zijn macht tonen. De ontvanger wordt ondertussen geacht onder alle omstandigheden „blijde verrassing” te tonen. „Alleen is het talent om blijmoedig te ontvangen zeer ongelijk verdeeld”, schrijft Pleij.

Geven en ontvangen kunnen het menselijk verkeer dus makkelijk verstoren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de keuze voor een geschenk. Om de komende tijd in ieder geval dit laatste te vergemakkelijken, hebben de redacties van Lux, Boeken en CS gezamenlijk deze cadeaubijlage gemaakt. Zoekt u een sinterklaas- of kerstcadeau voor uw vader, puberdochter, baas, schoonmoeder, zwager of minnares? De kans is groot dat u tussen de meer dan 250 cadeautips in deze bijlage iets geschikts vindt.

Onze recensenten maken de balans op van het film-, muziek- en boekenaanbod van het afgelopen jaar. Ze signaleren trends en geven hun voorkeuren. 2012 bracht ons groentekookboeken, blockbusters met pretenties, romans met en zonder seks, kwalilteitstelevisie over horror en fantasy, non-fictieboeken met ziektegeschiedenissen („mits goed opgeschreven niet per definitie ongeschikt als cadeau”), artistiek verantwoorde games, en jeugdboeken die zowel bij literaire critici als bij het grote publiek in de smaak vallen.

U kunt u ook laten inspireren door de (vaak immateriële) geschenkervaringen van de geïnterviewden in deze bijlage. Zo geeft de kunstenaar Tinkebell elk jaar op Kerstavond een diner rond een thema, en in dat thema kiest ze voor al haar vrienden een cadeau. „Het jaar dat ik vegetariër werd, gaf ik iedereen iets dat gemaakt was van een dier.”

Ik wens u een vrolijke feestmaand. Durf te geven.