De kaartenoorlog tussen Nokia, Google en Apple

Here.com, de nieuwe kaartendienst van Nokia is als app op de iPhone beschikbaar. Het wachten is op de app-versie van Google Maps.

Omdat Apple zich verslikte in een eigen kaarten-app, haasten concurrenten Google en Nokia zich om de digitale  kaarten op de iPhone te krijgen. De kaartenoorlog is begonnen.

Je mist het pas als het er niet meer is. Dat geldt in ieder geval voor de miljoenen gebruikers die gewend waren aan de kaart op hun iPhone en iPad.
Vijf jaar lang diende Google Maps als digitaal kompas. Maar sinds Apple vorige maand zijn eigen Maps-app (veel fouten, weinig informatie) afdwingt, regent het boze reacties. Niet alleen bij klanten; ook bij Apple zelf, waar iPhone-baas Scott Forstall het veld moest ruimen.
Concurrenten ruiken bloed en haasten zich nieuwe kaartproducten te introduceren op de iPhone. Nokia kondigde deze week zijn verbouwde kaartendienst Here.com aan, inclusief een iPhone-versie.
Ook Google wil profiteren van dit moment van zwakte bij Apple. Google Maps, standaard op een half miljard Android-telefoons, is binnenkort weer als losse app op iPhones en iPads beschikbaar. Brian McLendon, de baas van Google Maps wil dat officieel niet bevestigen. Een hint kan er wel van af: „We willen op alle apparaten beschikbaar zijn.”

Lees het volledige artikel “De kaartenoorlog begint” in de Economiebijlage van NRC Handelsblad van zaterdag 17 november.  Alleen voor abonnees.