Super Syrah

De Collines Rhodaniennes. Ik ben deze nederige indication géopgraphique protégée in de Rhône al op verschillende manieren geschreven tegengekomen. François Villard stuurt het rood dat hij daar maakt van de syrah zonder dakje op de o de wereld in. Toch is zijn l’Appel des Sereines een wijn waar je volledig van uit je dak kunt gaan. Aan zijn 2009 editie (€ 15,00) bewaar ik opwindende herinneringen: ‘Een Belgische bonbonwinkel tijdens de hoogtijdagen, dure kersen gedompeld in geconcentreerde chocola, de rijpste bramen nog warm van de laatste zonnestralen, de fraîcheur van fraises de bois, met de Ladyshave geschoren paars fluweel, een opgepoetste robijn gevat in bloedkoraal.’ Kortom, lekker spul.

Dat een andere schrijfwijze een ultieme smaakbeleving niet in de weg staat bewijst voornaamgenoot François Bouillot-Salomon. Van hem proefde ik L’arselle uit de Collines Rhôdaniennes, nu met dakje. Een biologische rouge die in alles tracht ‘de roep van de sirenen’ van Villard te overstemmen. En daarom is ook deze moeilijk te weerstaan. L’arselle 2011 (€ 12,75) is als Flipje van Tiel die met een blender heeft zitten spelen. Onstuimig kersensap, bramen, nog onderhuids gistend, met een jeugdige Sturm und Drang, een zalfje voor de door gemanipuleerde wijnen gekneusde smaakpapillen en van een frisse smeuïgheid.

Een verrukkelijke syrah. En door het feit dat eerder deze druif ook wel serine, sarine, syrrah, sirah, syras, schiras of sirac als schrijfwijze kende, laten we ons natuurlijk niet van de wijs brengen.

    • Harold Hamersma