Binnen een kwartier knalt de site eruit

Sinterklaas, die zaterdag aankomt in Roermond, heeft het te druk om iedereen te woord te staan. Helen Albeda is zijn woordvoerder. Zij moest deze week ook antwoord geven op de vraag: waarom spreken ze zo gek Limburgs in Het Sinterklaasjournaal?

Nederland, Hilversum, 12-11-2012. tbv de rubriek Hollands Dagboek, Helen Albeda, onderdeel van productieteam van het Sinterklaas Journaal (woordvoerdster). Koffie/thee mok. Foto: Olivier Middendorp
Nederland, Hilversum, 12-11-2012. tbv de rubriek Hollands Dagboek, Helen Albeda, onderdeel van productieteam van het Sinterklaas Journaal (woordvoerdster). Koffie/thee mok. Foto: Olivier Middendorp

Vrijdag 9 november

Sinds twee maanden woon ik in het Franse Mornant, onder Lyon. Nu Sinterklaas onderweg is naar Nederland, wordt het voor mij ook tijd om m’n spullen te pakken. Laptop, mobiel, creditcard, paspoort en stevige wandelschoenen voor de intocht in Roermond. Intussen contact met de cameraploeg van Van der Vorst ziet Sterren. Ook stuur ik een interview van een Limburgs huis-aan-huisblad door naar Sinterklaas. Hij vindt het prettig te controleren of de journalist het gesprek goed heeft weergegeven. Een half uur later antwoordt hij me al, via zijn iPad. Er zijn problemen met de stoomboot, maar gelukkig rijdt mijn Peugeot 206 ’s middags als een zonnetje. Samen met m’n Franse vriend Eric rijd ik door het glooiende Franse landschap. ’s Avonds eten en overnachten in Metz.

Zaterdag

Tijdens het ontbijt stelt mijn Fransman mij de vraag of Saint Nicolas alleen in Roermond aankomt. Hoe het dan moet met al die andere Nederlandse steden? Ik probeer hem uit te leggen dat Sinterklaas eerst Roermond aandoet en zich daarna razendsnel verspreidt over de rest van Nederland. Het blijft voor een Fransman moeilijke materie.

Eric pakt de trein terug naar Lyon en ik rijd door de mistige Ardennen, via Luik en Maastricht Nederland binnen. Overnachting in Nijmegen, m’n oude studentenstad. Eindelijk zie ik een Sinterklaas-promo op tv. Ik krijg meteen de kriebels en deel het spotje via Facebook.

Zondag

En weer ben ik bezig m’n spullen te pakken, als een moderne nomade Met m’n laptop en mobiel kan ik op welke plaats dan ook zijn, ik sta altijd in contact met werk en vrienden. Voor ik vertrek naar Utrecht vraagt ANP Limburg of ze zaterdag in Roermond aanwezig kunnen zijn om verslag te doen. Hiervoor hebben zich inmiddels al meer dan vijftig journalisten aangemeld. Hopelijk past iedereen in de twee persvakken die komende vrijdag worden opgebouwd.

In Utrecht ruim ik samen met mijn vriendin Sascha mijn volkstuin met tuinhuis op. Mijn laatste eigen plek in Nederland, en die ga ik ook nog opzeggen.

Maandag

In Hilversum bij de NTR val ik midden in de koortsachtige sinterklaasstress. Vanavond de eerste uitzending van Het Sinterklaasjournaal. Er is gedoe over de tv-promo’s. Er zijn er zo’n tachtig in de maak en nu is meteen de eerste al op een verkeerd moment uitgezonden. Zo wordt de clou van de volgende dag al weggegeven. Waar zit de kink in de kabel? Alle promo’s worden even on hold gezet.

Ik heb een interview met Dagblad De Limburger over de negen camera’s langs de route en bijzondere camerastandpunten. De Groene Amsterdammer wil iemand spreken over het imago van Zwarte Piet; racistisch of onschuldig kindervermaak? Nog een kort telefonisch interview met Trouw en Het Jeugdjournaal meldt zich voor de intocht.

Om 18 uur kijken we met iedereen van Het Sinterklaasjournaal naar de eerste aflevering. Elk jaar weer spannend! Tien minuten na de uitzending knalt de website sinterklaasjournaal.nl eruit. Te veel bezoekers. Ik ga even langs bij mijn zwetende collega’s van nieuwe media. 650.000 pageviews binnen een kwartier, dat trekt de server niet.

Dinsdag

Ik word wakker door een mail van eindredacteur Ajé. 905.000 kijkers voor de aflevering van gisteren. 1,2 miljoen bezoekers voor de website. Joehoe! Nederland is, net als ik al een aantal weken, in de ban van Het Sinterklaasjournaal.

Nog meer goed nieuws: het water in de rivieren rondom Roermond blijkt laag genoeg te staan om het hoogwaterscenario van tafel te vegen. Het persvak pal naast de Roer hoeft dus niet verplaatst te worden.

Via whatsapp contact met de Sint over de interviews die vrijdag vanaf de boot gaan plaatsvinden. Fijn dat hij gebruiktmaakt van de moderne communicatiemiddelen. Ik maak voor hem een schema per uur, zodat hij precies weet wat hij kan verwachten. Via sms contact met reporter Jeroen Kramer en via e-mail krijg ik de Hoofdpiet te pakken.

Eind van de dag koken voor een zieke vriendin in Utrecht. Ik heb zo’n zin om door de stad te fietsen dat ik een OV-fiets huur.

Woensdag

Even vertrouwd in Utrecht naar de kapper. Daar word ik gebeld door Radio Limburg. Ze hebben zo’n honderd verontwaardigde reacties van Limburgers die vallen over het Limburgs dat in Het Sinterklaasjournaal wordt gesproken. Ik doe navraag bij de redactie. De Limburger Huub Stapel zou zijn benaderd voor deze scène, maar was niet beschikbaar. Nu is het gedaan door twee ‘Hollanders’ die hun eigen dialect hebben gebrouwen. Het ANP pikt het op en voor ik het weet zit ik de hele middag aan de telefoon. Elk jaar weer is Sinterklaas serious business… Is het geen nieuw paard, dan zijn het wel gekleurde pieten. Reacties gegeven aan ANP, NOS Journaal, De Telegraaf, AD, De Limburger en Radio Limburg. Ook meldt zich nog een Duitse tv-ploeg voor de intocht en spreek ik een journalist van Associated Press. Helemaal schor gebeld kom ik ’s avonds aan bij m’n yogales.

Donderdag

Onze producers Iet en Rinus reizen af naar Roermond om met de technische ploeg te starten met de opbouw. Eén camera komt in de tachtig meter hoge kathedraal Sint Christoffel. Daar klimt iemand de 267 treden van de toren meerdere malen op met apparatuur. De beloning is een prachtig uitzicht over de Maasplassen en de rivier, zodat iedereen straks thuis de boot van Sinterklaas aan ziet komen varen. Kippenvelmoment. Ook wordt met pick-ups tien kilometer kabel door de stad getrokken. Terwijl daar het zware werk wordt gedaan, heb ik al voor 12 uur mijn telefoon leeg gebeld. Hopelijk de laatste naweeën van de rel rond het nep-Limburgs.

Vrijdag 16 november

’s Morgens m’n volkstuin overgedragen en met een auto vol tuingereedschap op weg naar Roermond. Bij binnenkomst kom ik meteen in de sinterklaasstemming. De stad is prachtig aangekleed en onze ploeg repeteert de cameradoorloop. Alle disciplines komen vanmiddag samen; geluid, beeld, acteurs, regie en alle activiteiten van de gemeente. Er is drie uur uitgetrokken om te repeteren, zodat morgen alles in vijf kwartier kan worden uitgezonden. Gekkenwerk!

Tijdens de borrel na afloop bespreek ik met projectleider Mario het plan voor morgen. Zestig journalisten gaan per bus van persvak A naar persvak B. Daarna een persconferentie met Sinterklaas en zijn Pieten.

Interview met Bram van der Vlugt, voormalig ‘raadgever van Sinterklaas’: Economie pagina 24