Asielkamp moet over week weg zijn

De asielzoekers die in Amsterdam demonstreren in een tentenkamp, hebben tot vrijdagochtend zeven uur de tijd om dat kamp vrijwillig te verlaten. Daarna zal het worden ontruimd, desnoods met inzet van politie. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag geschreven aan de advocaat van de bewoners.

De brief van de burgemeester kwam op ongeveer hetzelfde moment naar buiten als een brief van de advocaat van de asielzoekers. Daarin deelt zij namens haar cliënten mee dat de demonstranten niet ingaan op het aanbod van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD). Die liet eerder deze week weten dat de overheid dertig dagen opvang biedt aan de asielzoekers die nog in een procedure zitten voor een verblijfsvergunning. Zij moesten zich dan wel voor vrijdagmiddag vier uur melden. Tijdens die opvang zou de overheid versneld onderzoek doen naar de asielaanvraag.

De advocaat, die eerder had gezegd dat hooguit een handvol van de kampbewoners daarvoor in aanmerking zouden komen, schreef vrijdag dat de groep bijeen wil blijven om te demonstreren.

Burgemeester Van der Laan schrijft dat hij „een humane oplossing” wil zoeken voor de 88 personen van wie de gemeente heeft vastgesteld dat ze op dit moment in het kamp verblijven. Hij biedt aan deze groep na de ontruiming tijdelijk op te vangen, om te bekomen van de zware omstandigheden die ze de afgelopen weken op het kamp hebben doorstaan. Maximaal dertig dagen, schrijft Van der Laan, in dak- en thuislozenopvang binnen of buiten Amsterdam. De burgemeester stelt dat het tentenkamp in Amsterdam Osdorp moet worden ontruimd met het oog op de gezondheidstoestand van de bewoners.