Ontwerp architect Van Heeswijk voor Melchers’ museum openbaar

Foto Media Relations Hans van Heeswijk architecten

Architect Hans van Heeswijk heeft een ontwerp gemaakt voor het museum dat de familie Melchers opricht in Gorssel, een dorp met 3800 inwoners aan de IJssel, tussen Deventer en Zutphen. NRC Handelsblad maakt dat vandaag openbaar. “Een werkelijk prachtig ontwerp”, zegt Marisa Melchers, de directeur van het toekomstige museum, dat figuratieve schilderijen zal exposeren.

Het huidige gemeentehuis aan de Hoofdstaat, dat aan het einde van dit jaar de deuren sluit, zal onderdeel uitmaken van het nieuwe museum. In het ontwerp van Van Heeswijk zal het monumentale pand uit 1914, van zo’n 500 vierkante meter, worden aangevuld met nieuwbouw. Er komen museumzalen, een ruime entree, een museumwinkel, een museumbrasserie en een klein auditorium. Het nieuwe gebouw, dat twee verdiepingen zal tellen, beslaat zo’n 4500 vierkante meter.

De bouw gaat in het voorjaar van 2013 van start en het museum opent de deuren in 2015, zo is de verwachting van Melchers. Het museum zal ondermeer een belangrijk deel van de voormalige collectie van Dirk Scheringa huisvesten, gekocht door de vader van de directeur, zakenman Hans Melchers. Het deel dat Melchers kocht, bevat werken van onder anderen Carel Willink, Charley Toorop en Pyke Koch.

Van Heeswijk: uitdagende superopdracht

Architect Van Heeswijk, die spreekt van “een superopdracht”, vertelt dat de uitdaging er bij dit ontwerp vooral in zit om gebouw goed in te passen in de schaal en maat van een dorpsstraat. “Bovendien wilde ik de nieuwbouw mooi op de oudbouw laten aansluiten en de parkachtige omgeving goed laten uitkomen.” In de nieuwbouw maakt Van Heeswijk gebruik van natuursteen die ook voorkomt in het historische pand.

Marisa Melchers zegt dat in het ontwerp het elegante modernisme herkent dat Van Heeswijks gebouwen kenmerkt. Ze prijst de omvorming van een historisch pand aan de Amstel in Amsterdam tot het museum Hermitage Amsterdam, dat Van Heeswijk ook heeft ontworpen. De gebouwen van Van Heeswijk zijn volgens haar van een „on-Nederlandse verfijning” met “een hoge graad van afwerking”. Dat Van Heeswijk de reputatie heeft binnen het afgesproken budget en tijd te blijven, speelde ook een rol. “Dat hielp zeker bij het overtuigen van mijn vader”, aldus Marisa Melchers.