Amerikaanse versie van Kramer

Precies in de slag van Shani Davis gleed Emery Lehman eerder deze week tijdens een training over het ijs in de het ijskoude Thialf. Vrijdag debuteerde de 16-jarige Amerikaan in de A-groep bij de wereldbeker – hij werd vijftiende.

Roem was hem vooruit gesneld sinds hij schitterde op de vijf kilometer bij de Amerikaanse afstandskampioenschappen in Milwaukee. Nooit was ergens ter wereld een B-junior sneller dan de 6.28,56 minuut waarmee Lehman vlak achter Brian Hansen als tweede eindigde. Nog voor een grote naam als Jonathan Kuck.

„Hij is een uitzonderlijk talent op de langere afstanden”, zegt de ervaren teammanager Finn Halvorsen. „Hij doet aan Sven Kramer denken”, zegt sprinter Mitch Whitmore. „Lang en slank, hij kan binnen een paar jaar heel goed worden.” De benjamin van de ploeg komt uit Illinois en doet ook aan ijshockey en lacrosse. „Als schaatser heeft hij nog grote marges om te verbeteren”, zegt Halvorsen, ooit trainer van de Noorse wereldkampioen Rolf Falk Larssen.

Kuck, derde op de vijf kilometer bij de nationale kampioenschappen, koos ervoor om nog niet naar Europa af te reizen. „Hij heeft vreselijk hard getraind van de zomer, is nog wat overtraind en te moe om nu op het hoogste niveau mee te doen”, aldus Halvorsen. Ook Joey Mantia blijft thuis in Salt Lake City, hoewel hij zich als derde plaatste voor de 1.500 meter. De meervoudig wereldkampioen inline wordt door sommigen in de schaatswereld gevreesd, maar is volgens Halvorsen nog niet goed genoeg om internationaalal bovenin mee te doen. „Hij blijft liever trainen in Amerika.''

Naast vaste krachten als Davis (door een liesblessure onzeker van deelname), Hansen, Trevor Marsicano, Tucker Fredericks, Heather Richardson en Jilleanne Rookard vallen deze week in Thialf ook nieuwe namen op als Jonathan Garcia, Brittany Bowe en Sugar Todd. Elli Ochowicz maakt haar internationale comeback.