Alles is familie, Coetzee en neorealistische kunst

5 cultuurtips over wat nieuw is deze week,plus een keuze uit wat er al in NRC besproken is.

None

Alles is familie

Maandag gaat de film Alles is familie in première, de opvolger van het megasucces Alles is liefde. In het De La Mar theater in Amsterdam en tegelijkertijd in 57 bioscopen in Nederland. De première, in aanwezigheid van schrijfster Kim van Kooten en veel acteurs, onder wie Thijs Römer, Jacob Derwig en Tjitske Reidinga, is vanaf 20.00 uur live te volgen in iedere zaal.

Film Meer over de première op 19/11: Inl: www.datwiljenietmissen.nl

Neorealisten

In het MMKA in Arnhem opent zondag In de schaduw van morgen. Neorealisme in Nederland. Het is een reprise van de spraakmakende tentoonstelling De bange jaren dertig uit 1960 omdat volgens het MMKA de sfeer van de jaren dertig op die in onze tijd lijkt. De neorealisten brachten de dreiging van een nieuwe wereldoorlog in beeld en werden soms verdacht van sympathie met het fascisme. Met werken van o.a. Dick Ket, Carel Willink, Pyke Koch, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Edgar Fernhout.

Expositie MMK Arnhem. 18/11 t/m 17/2. Inl: www.mmkarnhem.nl

Biografie Coetzee

Zelf schreef hij al veel over zijn leven, maar een alles omvattende biografie van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee was er nog niet. J.C. Kannemeyer kreeg de medewerking van de schrijver en zijn familie, vrienden en collega’s. J.M. Coetzee. Een schrijversleven, 750 pagina’s dik, verschijnt 22 november als eerste in Nederland. Kannemeyer belicht onder meer Coetzees houding tegenover het apartheidsregime en zijn uitwijzing naar de VS. Kannemeyer overleed eind 2011, kort na de voltooiing van het boek.

Literatuur J.C. Kannemeyer: J.M. Coetzee. Een schrijversleven.

Kunst & antiek

De PAN is de belangrijkste Nederlandse beurs voor kunst en antiek. Op de de meer internationaal geöriënteerde Tefaf na. Niet alleen oude kunst en meubilair, maar ook fotografie, design, moderne en eigentijdse kunst, sieraden, klokken, boeken, Aziatisch porselein en nog veel meer. Hoogtepunten zijn dit jaar een strandgezicht van Jan van Goyen en een stilleven met zilveren beker van Heda.

Kunstbeurs RAI Amsterdam, van 18 t/m 25/11. Inl: pan.nl

Manon

Opera Zuid gaat op tournee met de komische opera Manon van de Franse componist Jules Massanet (1842-912). Het verhaal speelt in de 18de eeuw en gaat over liefde, familie, rijkdom, armoede en een gok in het casino die verkeerd uitpakt. Dirigent is Ivan Meylemans, de regie is van Lotte de Beer. Kim Savelsberg is Manon en Rafael Vázquez Sanchís haar minnaar Chevalier des Grieux.

Opera Zondag 18/11 14 uur, Maastricht, Theater aan het Vrijthof. Tournee t/m 13/12. Inl: operazuid.nl