ABN Amro ziet kwartaalwinst flink stijgen

Gerrit Zalm is altijd kritisch geweest op Griekenland. In 1981 kwam Griekenland bij de Europese Unie. Hoe? Volgens de toenmalige minister van Financiën, inderdaad Gerrit Zalm, doordat „de Grieken de zaak hebben bezwendeld en voor de gek hebben gehouden met valse statistieken”. Toen Zalm in 2009 topman werd bij ABN Amro waarschuwde hij vaak voor het „Griekse gevaar” en hamerde hij erop dat er voorzieningen moesten worden getroffen. Gisteren kon de ‘romantische boekhouder’ een mooi resultaat presenteren van de staatsbank over het derde kwartaal. Een winst van 374 miljoen euro. Dat kwam onder meer doordat een voorziening van 125 miljoen euro, die was gecreëerd in de verwachting dat Griekse leningen niet zouden worden terugbetaald, toch niet nodig bleek te zijn. De winst van voorzichtig boekhouden.

... en dalers

en SNS Bank zet reorganisatie in de overdrive

De malaise in de vastgoedmarkt heeft de Nederlandse economie in haar greep. Consumenten houden de hand op de knip, bouwbedrijven raken nieuwbouwhuizen aan de straatstenen niet meer kwijt, bankiers verkopen steeds minder hypotheken en kijken met vrees naar de waardedaling van al het vastgoed dat in onderpand is gegeven voor leningen. SNS Reaal maakte om die reden half oktober bekend dat er 300 banen zouden sneuvelen. Maar deze week bleek dat de problemen bij SNS veel groter zijn. Het aantal ontslagen is ruimschoots verdubbeld. Maar liefst 750 mensen verliezen hun baan. Die verdubbeling van het aantal ontslagen roept wel een vraag op: hoe kan het dat SNS in een maand tijd zijn plannen zo drastisch moet herzien? SNS mag dan niet de enige bank zijn die wordt getroffen door de gevolgen van de kredietcrisis, het is wel de enige bank die reorganisatie op reorganisatie stapelt.