Wethouder: niets mis in moskee-internaat

Moskee-internaten in Rotterdam waren altijd veilig, zei wethouder Karakus gisteren tegen de raad. De oppositie is er niet gerust op.

De moskee-internaten in Rotterdam „waren, zijn en blijven brandveilig”. Dat zei wethouder Hamit Karakus (Wonen, PvdA) gisteren tegen de gemeenteraad, in een spoeddebat over moskee-internaten. „Er is niets aan de hand met deze gebouwen”, zei hij. Uit documenten en gesprekken met betrokkenen blijkt het tegendeel.

Ook het internaat in de Fatih-moskee, waarover deze krant afgelopen zaterdag schreef dat het jarenlang niet brandveilig was, zou volgens de Rotterdamse wethouder de afgelopen jaren geheel brandveilig zijn geweest. „Volgens de letter van de wet”, was het internaat wel al jaren illegaal, erkende hij. In het Algemeen Dagblad verklaart een oud-fractievoorzitter van de PvdA in deelgemeente Feijenoord dat het internaat jarenlang door zijn partij is gedoogd om de Turkse achterban tevreden te stellen. De moskee wilde niet investeren in het gebouw omdat het bestuur een nieuw pand wilde. „Gesprekken over brandveiligheid verliepen moeizaam”.

In de moskee zit sinds 1998 een internaat. Er wonen doordeweeks ongeveer vijftig meisjes op de zolder. Het is pas sinds drie maanden „formeel brandveilig voor de logeerfunctie”, zegt de deelgemeente. Al in 2008 waren er problemen met de brandveiligheid. De wethouder zou hiervan op de hoogte zijn gebracht.

Karakus kwam in de raad terug van een uitspraak dat hij tot de zomer van 2011 niet wist van het bestaan van het internaat in de Fatih-moskee. „Ja, we wisten het”, zei Karakus. „Maar het pand was wel veilig, daar ging het mij om.” De wethouder sprak zichzelf de afgelopen dagen meermalen tegen. Hij bestreed in de publicatie zaterdag in deze krant niet dat hij al in 2008 wist dat er in de Polderstraat een internaat zat en dat er problemen waren rond brandveiligheid.

In een gesprek zondag zei Karakus opnieuw al jaren van het bestaan van het internaat op de hoogte te zijn. Later belde hij terug: „Ik heb me vergist”. Pas sinds de zomer van 2011 weet hij van het internaat én van problemen met de brandveiligheid. Gister zei hij dat het internaat nooit brandonveilig is geweest.

Dagmar Oudshoorn, oud-voorzitter van deelgemeente Feijenoord, bevestigde dinsdag in deze krant dat er al in 2008 problemen waren rond de Fatih-moskee. In die tijd kampte ook een ander moskee-internaat in de stad met brandveiligheidsproblemen. Ook nu is er nog geen ontruimingsplan. Volgens Karakus zien inspecteurs altijd wel wat, „al zijn het een paar dozen in de vluchtgang”.

De oppositie in de raad neemt geen genoegen met de antwoorden van de wethouder. „Het beeld blijft bestaan dat het college er een dikke wollen deken overheen probeert te gooien”, zegt raadslid De Kleijn (SP). De moskeeën zijn volgens het stadsbestuur bereid om te overleggen over overheidstoezicht op de internaten.

Reageren kan via onderzoek@nrc.nl

    • Andreas Kouwenhoven
    • Esther Rosenberg