Opinie

Vrouwen versieren

Grote bekendheid verwierf Tom Cruise met zijn rol als versiercoach in de film Magnolia. Gehuld in leren gilet spreekt hij zalen vol wanhopige mannen toe. Ze moeten niet langer die aardige vent zijn. Ze moeten hun driften volgen. Hun ballen respecteren. En vrouwen, die moeten ze „temmen”. Met een aantal trucs belooft hij van zelfs de grootste sufferd een pickup artist te zullen maken – een kunstenaar in het aantrekken van vrouwen.

Veel minder bekend is dat deze rol van Tom Cruise gemodelleerd is naar een aantal echt bestaande personen. Wereldwijd zijn tientallen van dergelijke coaches actief. Ze worden pickup gurus genoemd – en ze reizen van stad naar stad om mannen de kunst van het verleiden bij te brengen. Op internetfora zijn honderdduizenden bloggers actief die deze pickup gurus nauwgezet volgen. De virtuele gemeenschap becommentarieert hun strategieën en smult van hun verhalen. En voor hun trainingweekends leggen deelnemers gerust een paar duizend euro neer.

Een van die pickup gurus was deze week in Amsterdam. Vorige week zat hij in Oslo, en volgende week begint zijn grote tournee door Duitsland, waarna hij doorgaat via Miami naar Brazilië. Hij voert de naam Sasha Daygame – want hij specialiseert zich in het ‘gamen’ – het versieren – van vrouwen op klaarlichte dag. In een zaaltje spreekt hij een groep van zo’n vijfentwintig Nederlandse jongemannen toe. Dertigers. Goed gekleed, zo te zien succesvol in hun werk. Maar diep onzeker over de grillen van het andere geslacht.

„Ik ben de vader die veel mannen nooit hebben gehad”, legt Sasha uit. „Mannen moeten weer leren mannelijk te zijn. Als ik een vrouw zie lopen, ga ik direct op mijn doel af. Ik zeg dat ze er heerlijk uitziet. Dat ik haar wil leren kennen. Overal ter wereld gelden dezelfde principes.”

De bijbel van het professionele vrouwen versieren is het boek The Game van Neil Strauss. In deze bestseller beschrijft Strauss hoe hij samen met een gesjeesde goochelaar, genaamd Mystery, de ijzeren wetten van het verleiden ontdekt. Ze merken dat subtiele beledigingen een mooie vrouw kunnen prikkelen. Ze ontleden vier eigenschappen die vrouwen zoeken in een man: dat hij zorgt voor zijn dierbaren; dat anderen hem zien als leider; dat hij vrouwen voor het uitkiezen heeft; en dat hij bereid is een relatie aan te gaan. Vervolgens ontwikkelen ze talloze ‘routines’ – ogenschijnlijk spontane verhalen waaruit deze eigenschappen zouden blijken. Mannen kunnen die uit het hoofd leren om dan achteloos aan hun doelwit te vertellen alsof ze over hun eigen leven gaan. Wil je dat het werkt, hou je drankje dan nooit te hoog voor je borst – dat straalt onzekerheid uit. Draag op z’n minst één opvallend kledingstuk, bijvoorbeeld dat leren gilet van Tom Cruise. Of imiteer de Vlaamse tongval van Peter Vandermeersch. Straal uit dat je anders bent. Bijzonder.

Volgens Strauss en Mystery zullen vrouwen vroeg of laat signalen gaan afgeven. Met de hand strijken door het haar. Of wrijven over de nek en de pols. Evolutionaire overblijfselen uit de tijd dat we elkaar nog vlooiden.

Als grootste gevaar geldt de spontaan langslopende alfaman die de vrouw met wie je staat te praten, wil afpakken. Vast onderdeel van de trainingweekends is daarom het leren neutraliseren van deze potentiële concurrentie. Mannen oefenen met het geven van een schouderklop (teken van superioriteit), gecombineerd met een opmerking tegen de alfaman. Bijvoorbeeld: „Goed dat je ons aanspreekt. Ik wil je graag leren kennen. Zometeen kom ik naar je toe.”

In zijn huidige cursus richt Sasha Daygame zich erop mannen te leren zo veel mogelijk zichzelf te zijn. „Mijn baan was eerst om mannen te leren vrouwen te versieren. Nu draait het om het afleren van angsten, en mannen helpen een bepaalde weg in te slaan. Versieren hoort daarbij, maar is niet meer de essentie.”

Zijn studenten dwingt Sasha om moediger te worden. Hij laat ze oefenen met sociaal onverwachte situaties. Hij daagt ze uit hun durf steeds een beetje op te rekken. „Zo vernietigen mannen hun ego. Een vrouw aanspreken is daarna een kleinigheid.”

Na afloop van zijn lezing wil de zaal van Sasha horen wat hij vindt van Nederlandse vrouwen (mooi, maar koud); en waar versieren het makkelijkst is (in Servië). Een van de deelnemers vertelt dat hij op school het pispaaltje was. Nog altijd wil hij zich het liefst verstoppen voor de wereld. Het huiswerk dat hij meekrijgt: elke dag de eerste mooie vrouw die hij ziet aanspreken. Elke dag, voor de rest van zijn leven. En gaan sporten. Zijn baan opzeggen en een eigen bedrijf beginnen. Op zekere dag zal hij haar dan ontmoeten. Ze zal voor hem vallen, omdat hij geen angst uitstraalt. Omdat hij zichzelf geworden is: de man die binnen in hem gloort.