Vrees voor faillissement posterijen VS

De problemen voor de Amerikaanse posterijen nemen snel toe. Het bedrijf leed in het laatst afgesloten boekjaar een recordverlies van 15,9 miljard dollar (12,5 miljard euro), zo maakte het concern gisteravond bekend. Dat gebeurde ondanks de rugwind van de Amerikaanse presidentsverkiezingen die gewoonlijk gepaard gaan met extra aanbod van post. De posterijen leden het verlies op een omzet van 65,2 miljard dollar. In volume daalde de post met 5 procent.

De financiële problemen zijn zo groot dat het bedrijf voor het eerst niet voldeed aan zijn maandelijkse verplichtingen geld te storten in de fondsen waaruit zorgkosten voor gepensioneerde medewerkers worden betaald. Het bedrijf heeft ook zijn maximale kredietlimiet bereikt bij het Amerikaanse ministerie van Financiën.

De posterijen in de Verenigde Staten hebben, net zoals PostNL, last van sterk dalende omzetten doordat burgers minder corresponderen via traditionele brieven. Het bedrijf zou op minder dagen post willen bezorgen, maar het Amerikaanse Congres houdt dat tot nu toe tegen. Dat houdt vast aan de plicht om op zaterdag post te bezorgen. In Nederland stelde voormalig staatssecretaris Henk Bleker (CDA) onlangs voor om de verplichte maandagbezorging uit de wet te schrappen om het zo iets gemakkelijker te maken voor PostNL.