Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Beeldende kunst

Vincent Mentzel richt fotofonds op bij Rijksmuseum

Fotograaf Vincent Mentzel schenkt, via een nieuw opgericht fotofonds, honderdduizend euro aan het Rijksmuseum. Met dat geld zal het museum de rijke collectie historische persfoto’s en fotojournalistiek van het Rijksmuseum online toegankelijk maken. Sinds 2011 bevat de collectie van het Rijks ruim 2.800 historische foto’s van Mentzel (1945) uit de periode 1965-2010. Daarnaast bezit het museum persfoto’s van Magnum-journalisten als Robert Capa, Philip Jones Griffiths, Salgado en Leonard Freed. Als fotograaf van NRC Handelsblad bepaalde Mentzel jarenlang het gezicht van de krant. Hieronder een indrukwekkende selectie.
Muhammed Ali, geboren als Cassius Marcellus Clay, tijdens de 'Thrilla in Manilla', de legendarisch bokswedstrijd tegen Joe Frazier.
Vincent Mentzel
Ruiters in Binnen-Mongolië.
Vincent Mentzel
Mick Jagger tijdens een concert van The Rolling Stones in Ahoy Rotterdam, 4 oktober 1973.
Vincent Mentzel
Actrice Isabella Rossellini, in Antwerpen, 1997. Mentzel over de foto: Deze foto is ’s avonds laat gemaakt, ergens buiten, onder een lantaarnpaal, het motregende een beetje. Ik vroeg: wilt u iets naar boven kijken, voor de lichtval. Die lantaarnpaal was de enige lichtbron.
Vincent Mentzel
Portretfoto van koningin Beatrix in 1980, gebruikt voor de Nederlandse munt. Viermaal maakte Mentzel officiële portretten van de koningin; één hiervan is gebruikt voor de munt, één voor de postzegel.
Vincent Mentzel
Koningin Beatrix tijdens de fotoshoot voor een Nederlandse postzegel op kasteel Drakesteyn in 1979.
Vincent Mentzel
Vocaliste Rachelle Ferrell (1961) op North Sea Jazz in 1991.
Vincent Mentzel
Joop den Uyl (1919-1987) tijdens een verkiezingsbijeenkomst in 1973. De foto werd in 1973 bekroond door World Press Photo als de 'Beste Nederlandse persfoto'.
Vincent Mentzel
Kunstenaar en fotograaf Man Ray signeert zijn boek na de opening van een expositie in museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam in 1971.
Vincent Mentzel
Fietsers op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing in 1973.
Vincent Mentzel
Harry Mulisch (1927-2010) in 1992 in zijn huis in Amsterdam.
Vincent Mentzel
Herman Brood bij het Amnesty Gala ‘Het gebaar’ (1983), met links André Hazes en rechts Xandra Brood. Mentzel: Ik was de hele avond achter de schermen om bijzondere combinaties van artiesten vast te leggen: mensen die anders nooit met elkaar optraden. Het optreden van Brood en Hazes heb ik vanuit de coulissen gezien. Weergaloos. Bijna vergat ik te fotograferen.
Vincent Mentzel
Actrice Carice van Houten (1976) in 2001, aan het begin van haar carrière. Mentzel over de foto: Een niet-perfect portret van een perfecte vrouw: die ene haarlok, haar uitgelopen lipstick links.
Vincent Mentzel
Een portret van Audrey Hepburn in 1988.
Vincent Mentzel
De Russische leider Boris Jeltsin in het Hilton Hotel Amsterdam, in 1990 bij de verschijning van zijn memoires. Mentzel over de foto: Ik weet nog dat ik dacht: wat moet ik met zo’n man in zo’n fout pak in zo’n verkeerde hotelkamer. Een toonbeeld van Oost-Europese kilheid.
Vincent Mentzel
Tekenaar Dick Bruna in zijn studio in Utrecht in 2003. Mentzel over de foto: Lieve man, lief portret. Het is een beetje ‘baas gaat op z’n hond lijken’.
Vincent Mentzel
Portret van Annie M.G. Schmidt in 1988.
Vincent Mentzel
In de Gobi-woestijn, 1986. 'Wandelende duinen' bewegen zich door het landschap, dat hier en daar met grote moeite in cultuur is gebracht. Wie de top van zo'n duin haalt, mag zichzelf onoverwinnelijk noemen: een hele klim, bij meer dan 40 graden, maar het is me gelukt.
Vincent Mentzel
Iconisch beeld van de neergeslagen studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing, in de nacht van 3 op 4 juni 1989. Mentzel: Mijn foto bereikte Rotterdam twee dagen later. Het was hopeloos moeilijk beelden weggestuurd te krijgen uit Beijing.
Vincent Mentzel
Gezinnen bij de Verboden Stad, in 1996. Mentzel over de foto: Telkens wanneer ik hier ben, maak ik een foto als deze. Langzaam heb ik de kleding zien veranderen.
Vincent Mentzel
Een markt in Ürümqi, hoofdstad van de provincie Xinjiang (ooit Chinees Turkestan genoemd), in 1987. Mentzel over de foto: De stad maakte deel uit van de zijderoute, in een regio met Turkse vrolijkheid en bonte kleur – geen Maopakje te bekennen.
Vincent Mentzel
Prins Claus tijdens een interview in 1989.
Vincent Mentzel
Koningin Beatrix en premier Ruud Lubbers in 1986 op het Rotterdamse vliegveld Zestienhoven, in afwachting van president Kaunda van Zambia. Mentzel over de foto: Zij begon in 1980 als koningin, hij als premier in 1982. Samen hebben ze het vak geleerd, zou je kunnen zeggen.
Vincent Mentzel
Johannes Paulus II in 1979 bij zijn eerste rondreis als paus door Polen. Mentzel over de foto: Ik was dagenlang dichtbij hem, maar voelde me geen moment geraakt. Op het perron van Auschwitz-Birkenau stond hij hoog verheven op een immens podium, met beneden zich duizenden overlevenden, velen in gestreepte kampkleding. Hij zwaaide naar hen. Ik dacht: je zou eigenlijk op je knieën van het perron moeten afkruipen.
Vincent Mentzel
Douglas Hurd, Britse minister van Buitenlandse Zaken, bij een persconferentie in 1991. Mentzel: Deze foto is een lucky shot, een kwestie van een seconde waarin je denkt: wouw! Digitale, automatische camera's waren er nog niet, dus pas in de donkere kamer bleek of de scherpte en belichting wel goed waren.
Vincent Mentzel
Henk van Os, directeur van het Rijksmuseum Amsterdam, in 1994. Mentzel over de foto: Ik zat met Van Os te praten. Het was een gemoedelijk gesprek, maar z'n werkkamer was niet zo spannend. Z'n secretaresse kwam binnen met de koffie. In een opwelling vroeg ik haar: zou je even over de tafel willen lopen?
Vincent Mentzel
Gerard Reve met doodshoofd en een glas rode wijn bij het Mariabeeld in zijn huis 'Het Gras' in het Friese Greonterp in 1969.
Vincent Mentzel
De Britse premier Margaret Thatcher, in haar werkkamer, 10 Downing Street, in 1983. Mentzel: Kort tevoren had ze een staaroperatie ondergaan. Ze zei: be cautious with your close-ups.
Vincent Mentzel