Vendée Globe: mastbreuk en kiel kwijt

De Engelse zeilster Samantha Davies (37) heeft gisteren in de buurt van het Portugese eiland Madeira zware averij opgelopen tijdens de zevende editie van de Vendée Globe, een non-stop solorace rond de wereld.

Davies, de enige vrouwelijke deelnemer aan de race, meldde gisteravond aan de wedstrijdleiding dat de mast van haar jacht Savéol was gebroken. Ze raakte niet gewond. De omstandigheden op de Atlantische Oceaan waren tamelijk zwaar voor de vloot: windkracht 8, met golven van drie tot vier meter hoogte. In de loop van de nacht nam de wind echter af.

De vierjaarlijkse race van drie maanden begon afgelopen zaterdag met twintig jachten in de Franse kustplaats Les Sables d’Olonne, in de Vendée. Vijf dagen later is Davies, de nummer vier van de laatste Vendée Globe, al de vierde uitvaller. Drie andere zeilers, allen uit Frankrijk, moesten opgeven met andere schade. Eén jacht, Safran van Marc Guillemot, verloor op de eerste dag zijn kiel.

Bij de vorige editie, die van 2008-2009, haalden negentien van de dertig boten de finish niet.

De Vendée Globe is één van de zwaarste zeilraces ter wereld. De zeilers nemen vanuit Frankrijk de klassieke route rond de wereld, en ronden daarbij drie beroemde kapen: Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika, Kaap Leeuwin in Australië en als laatste Kaap Hoorn in Zuid-Amerika.