Uitvinding van de week: de Klovr voor aanmaakhout

Gemak dient de mens. Dat blijkt de belangrijkste drijfveer voor de doe-het-zelfuitvinder. In de eerste stapel uitvindingen die de redactie ontving na de oproep op deze pagina zitten allerlei handige vondsten die het leven (een heel klein beetje) simpeler maken.

Neem de Sixtijnse Kapelkijker van Guiot Duermeijer. De theatermaker en docent neemt zijn uitvinding altijd mee op schoolexcursies. Op de standaard van een scheerspiegel zit een kleine verrekijker gemonteerd met een postelastiek, zo’n tien centimeter boven de spiegel. Met de stelknoppen van de verrekijker kan de afbeelding op de spiegel scherp worden gesteld. Zo worden Adam en Eva op het plafond extreem vergroot en zie je ze zonder je nek te verrekken.

Op professorduermeijer.blogspot.nl staan meer uitvindingen.

Martijn Huijnen uit Houten verdient een vermelding met zijn oh zo simpele opLAder. Een ‘uitvinding’ wil hij het niet noemen, maar handig is zijn vondst wel: een kastlade met een ingebouwde stekkerdoos, waar je al je telefoons, iPods, camera’s en tondeuses in kunt opladen. Nooit meer zoeken naar een stopcontact, nooit meer struikelen over snoertjes.

Maar de elegantste en best uitgewerkte uitvinding in de categorie ‘gemak dient de mens’ is de Klovr van Bas Smeets uit Sittard. De Klovr is een metalen apparaat dat van grote blokken hout kleine aanmaakhoutjes maakt. Geen handbijltje meer nodig. Je schroeft het kloofapparaatje tegen een boom, zet er een blok hout op, haalt de hefboom een paar keer naar beneden en voilà: kleine houtjes.

Hoe kwam u op het idee?

„Ik zit weleens met mijn vrienden in een houtgestookt huisje in Tsjechië. Eén keer lag er een halve meter sneeuw. Telkens als we aanmaakhoutjes wilden maken, waren we ons handbijltje kwijt. Dat moet toch beter kunnen, dacht ik.”

Hoe heeft u de Klovr gemaakt?

„Ik heb in SketchUp en AutoCAD 3D-tekeningen gemaakt en vijf prototypes laten maken. Nu wordt de eerste serie van vijftig stuks geproduceerd. De weekenden en avonduren ben ik kwijt aan het ontwerpen van de doos, de gebruiksaanwijzing, de handvatten en het bestellen van onderdelen.”

Waar is hij te koop?

„Via Klovr.nl, voor 99,95 euro.”

Stuur ook je uitvinding met foto’s naar vraag@nrc.nl

    • Carola Houtekamer