Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Tweede nationaliteit niet meer in bevolkingsregister

De maatregel is bedoeld om mensen tegemoet te komen die tegen hun zin met een tweede nationaliteit worden geconfronteerd. Foto ANP

De tweede nationaliteit wordt bij aangifte van de geboorte niet meer in de bevolkingsadministratie opgenomen. Nederlanders van wie de tweede nationaliteit al is geregistreerd, kunnen die laten schrappen. Dat heeft het kabinet vanmiddag besloten, meldt persbureau Novum.

De nieuwe regels gelden alleen voor mensen die als Nederlander zijn geboren en een dubbele nationaliteit hebben. Van mensen die tot Nederlander zijn genaturaliseerd blijft de andere nationaliteit wel geregistreerd staan.

Het stoppen van de registratie betekent niet dat andere nationaliteiten verloren gaan, verzekerde minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk na afloop van de ministerraad. “Het heeft enkel betrekking op de registratie.” Hij wil met de maatregel tegemoet komen aan mensen met een dubbele nationaliteit die daarmee niet steeds willen worden geconfronteerd, zo legt de minister uit.