Tropeninstituut krijgt eenmalige subsidie - voorlopig gered

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen, bekend van het Tropenmuseum, in Amsterdam. Foto NRC / Arjan de Jongh

Het Tropeninstituut heeft toch geld toegezegd gekregen van het rijk. Het instituut krijgt volgend jaar 15,3 miljoen euro subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ondertussen moet het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) zorgen dat het minder afhankelijk wordt van overheidsfinanciering, laat de organisatie vandaag weten.

Vorig jaar werd bekend dat het kabinet de subsidie van twintig miljoen euro per jaar aan het KIT wilde stopzetten. Dat geld van het ministerie van Cultuur was bestemd voor culturele functies, zoals het museum. Daarop kondigde het Amsterdamse instituut aan dat het Tropentheater en de publieksbibliotheek zouden worden opgedoekt, schrijft persbureau Novum.

Eigen omzet moet veel meer worden

Het instituut heeft een totale begroting van vijftig miljoen euro. De helft daarvan komt uit eigen omzet, maar dat moet veel meer worden. Het KIT heeft nu een driejarenplan om minder afhankelijk te worden van rijkssubsidies. Voor 2014 en 2015 moeten nog subsidieafspraken worden gemaakt.

Een van de manieren om het Tropenmuseum in stand te houden is intensivering van de samenwerking met het Museum voor Volkenkunde in Leiden en het Afrikamuseum in Berg en Dal. Ondanks de subsidietoezegging zijn gedwongen ontslagen onvermijdelijk. Hoeveel banen op de tocht staan, is nog onduidelijk.

‘Een nieuw begin’

Voorzitter van de raad van bestuur Rudy Rabbinge ziet de toekenning als ‘een start van een nieuw begin’. “Om de overgang naar die nieuwe situatie goed te laten verlopen zetten we de gesprekken met het ministerie vol vertrouwen voort.”

    • Jeannine Julen