Tribunaal spreekt twee generaals Kroatië vrij

Twee Kroatische generaals zijn vanochtend in hoger beroep door het Joegoslavië-tribunaal vrijgesproken van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het gaat om Ante Gotovina en Mladen Markac. De rechters hebben hun onmiddellijke vrijlating gelast.

Gotovina en Markac waren twee van de belangrijkste Kroatische verdachten van het Hof. Het Hof heeft veel kritiek gekregen dat het alleen Serviërs heeft vervolgd. In Kroatië gelden Gotovina en Markac juist als oorlogshelden. Ze zouden Kroatië hebben bevrijd van de Serviërs.

De twee Kroaten werden in april door het VN-hof in Den Haag schuldig bevonden aan het organiseren van etnische zuiveringen onder Serviërs tijdens de oorlog in ex-Joegoslavië (1992-1995), en van het plegen van andere oorlogsmisdaden. Ze kregen respectievelijk 24 en 18 jaar cel.

De misdaden waarvoor ze destijds veroordeeld werden, zouden gepleegd zijn na afloop van Operatie Storm. Bij die militaire actie werden 150.000 Serviërs uit de door Kroatische Serviërs uitgeroepen ‘Republiek Krajina’ gejaagd.

Gotovina leidde die operatie. Na de oorlog was hij jarenlang onvindbaar. Samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal was absolute voorwaarde voor toetreding van Kroatië tot de EU.

In beroep bepaalden de rechters dat de vorige rechters zich „vergist” hadden in hun conclusies. Bewijs dat Kroatische mortieren op 200 meter afstand waren ingeslagen van legitieme doelen was bijvoorbeeld geen bewijs van oorlogsmisdaden. (AFP)