Terugkijken: Five Broken Cameras - ‘symbool van volksverzet’

De Palestijnse landarbeider Emad uit Bilín, een dorpje net buiten het bezette gebied van de westelijke Jordaanoever, filmt zijn leven “om de herinneringen vast te houden”. De ene na de andere camera sneuvelde maar Emad heeft volgehouden en maakte de film Five Broken Cameras, vorig jaar een hoogtepunt op IDFA. Emad kocht zijn eerste camera

De Palestijnse landarbeider Emad uit Bilín, een dorpje net buiten het bezette gebied van de westelijke Jordaanoever, filmt zijn leven “om de herinneringen vast te houden”. De ene na de andere camera sneuvelde maar Emad heeft volgehouden en maakte de film Five Broken Cameras, vorig jaar een hoogtepunt op IDFA.

Emad kocht zijn eerste camera in 2005, vlak na de geboorte van zijn zoon Gibrel wordt geboren om vast te leggen hoe hij opgroeit. Rond dezelfde periode begon Israël met het bouwen van een scheidingsmuur rond de oprukkende Joodse nederzettingen.

Daarbij is vaak Palestijnse grond ingepalmd, wat ook door Emad is gefilmd. Hij registreert hoe Israëlische bulldozers Palestijnse olijfbomen vernielen en hoe Palestijnen worden mishandeld en afgevoerd. Geregeld is hij geïntimideerd door Israëlische arbeiders en soldaten, maar hij filmde steevast door.

De beelden zijn voorzien van persoonlijk commentaar van Emad. Zo vertelt hij hoe de gevechten die hij bijwoonde heeft ervaren, zoals het moment waarop zijn broer voor zijn ogen wordt mishandeld door Israëliërs, vermomd als Palestijnen.

Het geheel vormt een aangrijpende en ontluisterende inkijk in de impact van het conflict in een klein Palestijns dorp dat uitgroeit tot symbool van volksverzet. Daarnaast zien we een herontdekking van de wereld door de ogen van een opgroeiend kind.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Annemarie Coevert