Teeven geeft illegalen tentenkamp laatste kans

Het kabinet biedt asielzoekers die demonstratief in tentenkampen verblijven in Amsterdam en Den Haag, gedurende dertig dagen opvang in asielzoekerscentra. In die tijd moet de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hun lopende verblijfsaanvragen behandelen. Dit schrijft staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) aan de advocaten van de demonstranten en aan de Tweede Kamer.

Het aanbod geldt alleen voor asielzoekers die nog een procedure hebben lopen. De demonstranten hebben tot vanmiddag vier uur om in te gaan op het aanbod en hun personalia over te leggen aan de dienst Terugkeer en Vertrek. Vertrek uit Nederland blijft het uitgangspunt.

Een week geleden maakte burgemeester Van der Laan bekend dat hij het tentenkamp in Amsterdam-West op korte termijn wil ontruimen. Door de toename van het aantal bewoners – van 38 naar 81 in een maand tijd – is de toestand volgens de burgemeester daar niet langer houdbaar. Hij heeft de gemeenteraad beloofd een zorgvuldige oplossing te zoeken. Zijn woordvoerder zegt dat het het kamp zeker niet vandaag na vier uur zal worden ontruimd, omdat de bewoners de tijd krijgen hun demonstratierecht voor te leggen aan de rechter. Zij verwacht dat niet veel kampbewoners aanspraak kunnen maken op het aanbod van Teeven.

Daarom is Ursula Weitzel, advocaat van de bewoners van het tentenkamp, sceptisch. Voor velen van hen is de procedure een „gepasseerd station”. Zij zijn uitgeprocedeerd, maar kunnen of durven niet terug. Dat zal voor de staatssecretaris geen geldige reden zijn. „Met behulp van bovenstaand aanbod”, schrijft hij, „span ik mij maximaal in om tot een uitweg te komen zonder afbreuk te doen aan de uitgangspunten van het Nederlandse vreemdelingenbeleid.”