Rajoy beperkt huisuitzetting door bank

Het Spaanse kabinet heeft gisteren noodmaatregelen getroffen om de golf van huisuitzettingen in het land enigszins te breken. De centrumrechtse regering-Rajoy stelde bij decreet een moratorium van twee jaar in op de uitzetting van de armste en meest kwetsbare groepen.

De maatregel komt er nadat afgelopen weekeinde grote ophef ontstond toen een 53-jarige vrouw zelfmoord pleegde op het moment dat haar huis geconfisqueerd werd. Dagelijks laten rechters op verzoek van banken op gemiddeld 519 woningen beslag leggen wegens langdurige wanbetaling. Banken voerden het tempo de afgelopen maanden op wegens de aanstaande oprichting van een ‘bad bank’. Banken mogen hier wel geconfisqueerde vastgoed in onderbrengen, maar niet de slecht presterende hypotheekleningen.

Het moratorium geld voor gezinnen met meer dan drie kinderen met tenminste één kind onder de drie jaar, of eenoudergezinnen met minstens twee kinderen. Evenals voor huishoudens waar tenminste een lid gehandicapt of hulpbehoevend is of een slachtoffer van huiselijk geweld. Daarnaast mag het gezamenlijk jaarinkomen niet meer dan 19.200 euro bedragen.

Over de maatregelen werd tot op het laatste moment vergeefs onderhandeld met de centrum-linkse arbeiderspartij PSOE. Zij noemde het decreet gisteren een „stoplap”. De regering reageerde dat de PSOE tot eind vorig jaar zelf aan de macht was en in die tijd geen enkele maatregel trof tegen de huisuitzettingen.

De regering belooft een wijziging van de hypotheekwetgeving. De juridische en economische bewegingsvrijheid is daarbij echter beperkt. Hypotheekvoorwaarden kunnen niet met terugwerkende kracht worden aangepast. Daarnaast zou versoepeling het risico vergroten dat meer Spanjaarden stoppen met afbetalen en zo hun toch al wankele banken verder in het nauw brengen.

Ook wil de regering leegstaande woningen die zijn teruggevallen aan de bank, als sociale huurwoningen aan uitgezette huiseigenaren ter beschikking gaan stellen.