Ploumen: tien miljoen extra voor Syrische vluchtelingen

epa03295779 Syrian refugees at the Islahiye refugee camp in Hatay, Turkey 04 July 2012. One of eight refugee camps set up by Turkey and run by the Turkish Red Crescent to take refugess from the current conflict in Syria. EPA/JODI HILTON
epa03295779 Syrian refugees at the Islahiye refugee camp in Hatay, Turkey 04 July 2012. One of eight refugee camps set up by Turkey and run by the Turkish Red Crescent to take refugess from the current conflict in Syria. EPA/JODI HILTON Tentenkamp voor Syrische vluchtelingen in Turkije. Foto ANP EPA / Jodi Hilton

Het kabinet trekt tien miljoen euro extra uit voor ontwikkelingshulp aan Syrische vluchtelingen. Met de koude winter in aantocht hebben de ruim 400.000 vluchtelingen behoefte aan extra humanitaire middelen, berichtte minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking vandaag.

Ploumen noemt de situatie waarin de vluchtelingen verkeren “buitengewoon schrijnend”. Ook waarschuwt ze ervoor dat het “nog veel erger dreigt te worden”. Opvangkampen in buurlanden van Syrië kunnen de hoeveelheid vluchtelingen, die almaar toeneemt, maar nauwelijks aan. De minister vreest voor een humanitaire ramp en wil vluchtelingen voorzien van onder andere kachels, dekens en voedsel om de winter, met temperaturen onder het vriespunt, te kunnen doorstaan.

Het geld, bedoeld voor Syriërs die zijn gevlucht naar Turkije, Jordanië, Libanon en Irak, zal overgemaakt worden aan de VN-organisatie die zich bezighoudt met vluchtelingen (UNHCR). Nederland heeft sinds begin dit jaar ruim 13,5 miljoen euro bijgedragen. Dit nieuwe bedrag komt daar bovenop.