Opschalen die cadeaus

Is houten speelgoed beter voor het milieu? Heeft u groene tips voor pakjesavond?

None

Met het oog op de komende stroom feestdagen is het weer zaak na te denken over koopverantwoording. Groen is moreel goed, maar doet het er ook toe? Emotioneel zeker. Het is nu eenmaal plezieriger om een rompertje te geven waar geen kinderarbeid bij aan te pas kwam, speelgoed dat op verantwoorde wijze door mensenhanden is gemaakt, slaafvrije chocola. Op al deze terreinen hebben we de afgelopen jaren flinke stappen gezet. Toegegeven, soms duizelt het je een beetje – fairtrade, biologisch, CO2 neutraal... maar geven met een goed geweten wordt er wel beter op. Alhoewel? Eigenlijk weten we niet wat al deze etiketten betekenen, laat staan de impact die wordt verondersteld. Duurzaam doen blijft zo echter wel hangen op een microniveau.

Dus laten we de cadeaus maar een beetje opschalen. Overweeg eens een duurzame badkamer cadeau te doen (nee, die bestaat nog niet), een huis-energie-autonomie-kit of een benzineloze auto. Dat soort cadeaus zet al snel financiële zoden aan de dijk bij de snel stijgende energiekosten en al die bezuinigingen. Linksom of rechtsom: we moeten op weg naar een andere inrichting van de economie. Niets mooiers om die in deze tijd van het jaar te geven.