Onverwacht grote krimp van de Nederlandse economie: 1,1 procent

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 1,1 procent gekrompen ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren bekendgemaakt.

De krimp is de grootste afname van economische bedrijvigheid sinds het tweede kwartaal van 2009. Als de economie ook in de laatste drie maanden van het jaar krimpt, belandt Nederland voor de derde keer in drie jaar tijd in een recessie. Waar economen vorig jaar vreesden voor een double dip, stevent Nederland nu af op een triple dip.

Door de onverwachte krimp staan de economische aannames waarop het regeerakkoord van het kabinet-Rutte II is gebaseerd, onmiddellijk onder druk. De staat zal minder belastinginkomsten krijgen en meer geld aan uitkeringen kwijt zijn. Het zal dan moeilijk worden om de afgesproken begrotingsdoelen te halen, tenzij er meer wordt bezuinigd.

De twee grootste economieën van de eurozone – Duitsland en Frankrijk – zijn in het derde kwartaal met 0,2 procent gegroeid. Uit de CBS-cijfers blijkt dat Nederland in het afgelopen kwartaal minder profiteerde van export (-2,4 procent vergeleken met het tweede kwartaal). Als gevolg van de zwakke groei in Frankrijk en Duitsland en de crisis in Zuid-Europa is de eurozone ook in recessie. NRC

Lees meer op pagina 7