Ondanks ‘tegenvallende’ cijfers ziet Rutte nog geen reden tot extra bezuinigingen

Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie. De premier zei dat hij geen aanleiding ziet voor aanvullende maatregelen naar aanleiding van de tegenvallende cijfers over de Nederlandse economie. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De slechte cijfers die het CBS gisteren publiceerde over de Nederlandse economie vormen nog geen aanleiding voor aanvullende bezuinigingen. Dat zei premier Rutte tijdens zijn persconferentie na afloop van de ministerraad.

Het CBS maakte gisteren bekend dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 1,1 procent is gekrompen en dat de werkloosheid in oktober is opgelopen tot 6,8 procent, het hoogste niveau sinds de jaren negentig. Ook de investeringen en consumptie van huishoudens nemen af. Rutte:

“Ik zie geen aanleiding dat nu extra moet worden omgebogen.”

Rutte wees erop dat dit jaar de economie ook groei heeft laten zien, hoewel hij de cijfers ‘tegenvallend’ noemde. Daarnaast zit er in het kabinetsbeleid voldoende ‘rek’ om te kunnen omgaan met tegenvallers, zei Rutte. Aanvullende maatregelen zijn waarschijnlijk nodig als het begrotingstekort oploopt tot boven de drie procent. Dat is een ‘belangrijk richtsnoer’, aldus de premier. Hij vaart daarbij op cijfers van het Centraal Planbureau over de economie, die volgende maand worden verwacht.

Rutte over mogelijke aanvullende maatregelen

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei na afloop van de ministerraad ook geen ‘ad-hocaanpassingen’ te willen doen.

“Die min drie procent is voor ons de vangrail. Als we daar tegenaan komen dan zullen we opnieuw aan de slag moeten, maar de verwachting is dat we volgend jaar binnen die norm blijven.”

‘Tikje moeilijk uit de startblokken gekomen’

Ook kwam Rutte in de persconferentie terug op de tumultueuze start van zijn tweede kabinet. Dat is “een tikje moeilijk uit de startblokken gekomen’, aldus Rutte. Het plan om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken was ‘ondoordacht’, gaf Rutte andermaal toe. Maandag bood hij al zijn excuses aan over het voorstel, dat onder de VVD-achterban tot grote onrust leidde. Het plan is inmiddels van tafel. Rutte:

“Er ligt een hoop werk op ons te wachten. Het kabinet wil nu voluit aan de slag. We zijn een zeer gemotiveerd team.”

Rutte over de moeizame start