Nutteloze tips voor mensen met marktplaatsmoeheid

Bladen als Genoeg en Miss Perfect lees je om geld te besparen. Eten dat over de datum is, kan nog best mee. En wasmiddel is goed te mengen met soda.

Er is hoop! Hoop voor iedereen die er ik weet niet hoeveel procent in koopkracht op achteruit gaat. U overleeft het. Je kunt met minder geld nog altijd genoeg doen. Neem nu de eerste brief uit de rubriek ‘Lezers schrijven Genoeg’:

„Ik heb de wasmiddeltip uitgevoerd en die is geweldig. 300 gram sunlight koop ik voor € 1,15. 1 kilo soda koop ik voor € 0,87. Omgerekend betaal ik € 0,18 voor 2,5 liter alternatief wasmiddel. Terwijl ik bij de Aldi bijna € 5 voor 2,5 liter betaal en bij Albert Heijn bijna € 5,50. (...) Door mijn eigen wasmiddel en dat van Aldi of AH te mengen, bespaar ik € 130 per jaar. En de was is schoon.”

Kijk, het kan dus best: rondkomen met minder geld.

Vroeger had je de Vrekkenkrant. Die is opgegaan in Genoeg, dat 6 keer per jaar verschijnt. En de Genoeg lees je om geld te besparen. Dat wil zeggen: je betaalt als abonnee 4 euro per blad (4,50 in de winkel), om vervolgens per week bijvoorbeeld 2,50 euro per week te besparen, zoals de lezeres doet met haar wasmiddeltruc.

Een blad voor ‘geldbespaarders’ is een beetje eentonig, nogal eendimensionaal – het draait telkens om geld. Niet om how to spend it?, maar juist om het tegenovergestelde. Dus lezen we in de rubriek ‘Repair Café’ hoe je een naaimachine kunt repareren. Of niet. „Nu de reparatie na al die moeite niet is geslaagd, is de stemming in het Repair Café een beetje bedrukt. Iedereen is teleurgesteld.” Wat je al niet mee kunt maken op een „repareerbijeenkomst”.

En we lezen dat we eten dat ‘over de datum’ is, echt niet meteen weg hoeven te gooien. „Na opening blijft jam een tijdlang goed, maar gaat die eenmaal schimmelen dan is het einde verhaal.” Goed dat u het zegt! Er worden wel meer open deuren ingetrapt. „Wie bewaart, heeft wat”, is een kop in het blad. Ja, alsof de doorgewinterde Genoeg-lezer dat niet weet! Een van de tips in het dossier Mode moet toch ook gesneden koek zijn voor het Genoeg-publiek: „Schroom niet om korting te vragen op duurdere kleding.” Daar kan namelijk een winstmarge van wel 250 procent op zitten. En ja hoor, ook het gruwelwoord ‘consuminderen’ komt ergens voorbij.

Verrassend is een stuk over wat je kunt doen met je smartphone. Dat zijn toch hele dure apparaten met dito abonnementen? „WhatsApp: onbeperkt berichtjes sturen!” Want dat is gratis. „Kostenplaatje: nihil.” Kijk, daar houdt de Genoeg-lezer van.

Misschien houdt die Genoeg-lezer ook van het nieuwe Miss Perfect (‘Powered by de Consumentenbond’). Nummer 1, slechts €2,95. Een mix tussen grootmoeder weet raad (hier heel simpel ‘Miss Perfect weet raad’: hoe lang zijn cadeaubonnen geldig?) en besparingstips (de voordelen van zegels sparen in de supermarkt: tot 6 procent spaarrente).

Waar Genoeg zeer sober is vormgegeven, is Miss Perfect vrolijk, kleurrijk en vol. Met op elke pagina weer een ander soort tip. In welke snacks de meeste calorieën zitten (in zoute stokjes zitten er heel weinig). Wat je moet doen als je „marktplaatsmoe” bent (hou een garage sale). Strijktips. Een lippenstifttest (‘50 tinten rood’ – Miss Perfect had blijkbaar nog niet begrepen dat varianten op Fifty Shades of Grey écht niet meer kunnen). Ook aardig: tien mensen over wat ze de oppas betalen. „€ 8,50 per uur vind ik echt veel te duur.”

Miss Perfect is slim gemaakt, maar daardoor ook gelikt. Genoeg is aandoenlijker. Daar is op de brievenpagina bovendien een fundamenteel debat losgebarsten: „Ik ben het helemaal eens met eerdere reacties dat Genoeg te elitair wordt. Dat is voor mij geen kwestie van opleiding of IQ, maar ‘genoeg’ moet gewoon in de praktijk worden gebracht.”

Een fraaie opmaat naar het twintigjarig jubileum (als je de Vrekkenkrant-periode meetelt). Over twee weken ligt de feesteditie in de winkels. De oproep in het blad doet ons reikhalzend uitzien; de redactie vraagt om „de leukste, gekste of” – en dit is het mooiste – „meest nutteloze tip” van de afgelopen twintig jaar. Heerlijk. Nutteloze tips.