Na-aper

Kenichi Ito runs on a race course on his way to setting the Guinness World Record for the fastest time to run 100 meters on all fours at Komazawa Olympic Park Stadium in Tokyo Thursday, Nov. 15, 2012. Known as "Monkey Man," Ito, 30, who has trained the four-legged style walking and running for nine years in his daily life by studying primates' movements through books, video and visiting the zoo frequently, ran in 17.47 seconds, 1.11 seconds faster than the time he set in 2008. (AP Photo/Koji Sasahara)
Kenichi Ito runs on a race course on his way to setting the Guinness World Record for the fastest time to run 100 meters on all fours at Komazawa Olympic Park Stadium in Tokyo Thursday, Nov. 15, 2012. Known as "Monkey Man," Ito, 30, who has trained the four-legged style walking and running for nine years in his daily life by studying primates' movements through books, video and visiting the zoo frequently, ran in 17.47 seconds, 1.11 seconds faster than the time he set in 2008. (AP Photo/Koji Sasahara) AP

Zijn stijl keek hij af van apen. Afrikaanse huzaarapen, om precies te zijn. De dertigjarige Kenichi Ito is ’s werelds snelste mens op vier benen. Gisteren brak de Japanner het record van het Guinness Book of World Records op de honderd meter. Hij deed er 17,47 seconden over.

„Met mijn gezicht en lichaam zie ik er een klein beetje uit als een aap”, zei Ito onlangs in een interview met persbureau Reuters. „Als kind werd ik ermee geplaagd. Ze noemden me ‘aapje, aapje’.”

Dat vond hij niet erg, Ito houdt van apen. Hij besloot er zijn voordeel mee te doen. In acht jaar tijd leerde hij zichzelf bliksemsnel rennen op handen en voeten. Door de straten van zijn buurt, en door zijn appartement dat hij heeft omgebouwd tot een hindernisbaan. Zijn techniek verfijnde hij door op internet filmpjes over apen te kijken en na te bootsen – dat in combinatie met zijn abonnement op de lokale dierentuin.

Hij hoopt dat op handen en voeten rennen snel een Olympische Sport wordt. Hij ziet er een volgende stap in de menselijke evolutie in. „Ik voorspel dat over vijfhonderd jaar álle atleten op vier benen lopen.”

Op straat wil zijn curieuze loopstijl nog weleens voor problemen zorgen. Regelmatig wordt hij gestopt door verbaasde politieagenten. Daarom trok hij zich dit jaar anderhalve maand terug in de bergen, om in alle vrijheid door de natuur te klauteren.

Ook dat bleek geen sinecure. Ito: „Op de eerste dag in de bergen zag een jager me aan voor een everzwijn. Hij probeerde me te schieten.”