Merkel: Hamas is verantwoordelijk en Egypte moet bemiddelen

De Palestijnse elfjarige jongen Fares Sadallah voor zijn huis in Beit Lahia, in het noorden van de Gazastrook, dat getroffen is door een Israëlische luchtaanval. Foto AFP / Mohammed Abed

Angela Merkel is ‘erg bezorgd’ over het opgelaaide geweld in het Midden-Oosten tussen Israël en Hamas. Ze ziet Hamas als de verantwoordelijke voor wat er de afgelopen twee dagen gebeurd is.

Dat laat ze via een woordvoerder weten, schrijft persbureau Reuters. Volgens de Duitse bondskanselier moet Egypte zijn goede banden met Hamas nu aanwenden om te bemiddelen tussen de twee.

Dat is een voornemen dat de Egyptische premier Hisham Kandil zelf ook heeft. Kandil was vanmorgen in Gaza voor een kort bezoek en zei daar dat zijn land er “alles aan zal doen om een wapenstilstand te bewerkstelligen”. De Egyptische president Morsi, die Kandil deze zomer aanstelde als premier, hoort bij de Moslimbroederschap. Die partij is ideologisch sterk verwant aan Hamas.

Kandil vertrok uiteindelijk eerder dan gepland weer uit Gaza, omdat Israël nieuwe luchtaanvallen uitvoerde.

Luchtaanvallen sinds afgelopen woensdag, grondoffensief op handen

Woensdag escaleerde het conflict toen Israël Ahmed Al-Jaabari, een hoge militaire chef van Hamas, doodde en de Gazastrook bestookte met luchtaanvallen, als reactie op raketaanvallen van de Palestijnen. Sindsdien vonden twintig Palestijnen en drie Israëliërs de dood.

http://youtu.be/jEGVpPaX-tI

Morgen zal Rafik Abdesslem, de Tunesische minister van Buitenlandse Zaken, Gaza bezoeken. Hij zal dat, net als Kandil, doen als steunbetuiging aan Hamas en om de druk op Israël vanuit de Arabische wereld verder op te voeren.

Het Israëlische leger is gisteravond opgetrokken naar de grens met Gaza en zou klaarstaan voor een grondoffensief als het order daarvoor wordt gegeven.

    • Peter Zantingh