Kortkolom kunst

Fotograaf Mentzel steunt Rijksmuseum

Rotterdam. Fotograaf Vincent Mentzel schenkt, via een fonds op naam, honderdduizend euro aan het Rijksmuseum. Met dat geld zal het museum foto’s van journalistieke waarde online toegankelijk maken. Dit heeft het museum gisteren bekendgemaakt. Sinds 2011 bevat de collectie van het Rijks ruim 2800 historische foto’s van Mentzel (1945) uit de periode 1965-2010. Daarnaast bezit het museum persfoto’s van Magnum-journalisten als Robert Capa, Philip Jones Griffiths, Salgado en Leonard Freed. Als fotograaf van NRC Handelsblad bepaalde Mentzel jarenlang het gezicht van deze krant. (NRC)

Kunstraad blij met realisme Stedelijk

Amsterdam. De Amsterdamse Kunstraad adviseert de Amsterdamse gemeenteraad akkoord te gaan met de nieuwe subsidieaanvraag van het Stedelijk Museum. Eerder meende de raad dat het Stedelijk de gemeente overvroeg door 15,5 miljoen euro te willen. Het bedrag dat het museum nu vraagt, 11,7 miljoen euro jaarlijks, krijgt wel de goedkeuring van de Kunstraad. De raad toont zich tevens tevreden, zo liet ze gisteren weten, dat het museum de ambities heeft bijgesteld. Eerder zei de museumdirectie zich te spiegelen aan musea als het MoMa, Tate Modern en Centre Pompidou. Nu noemt de directie die ambities „een valkuil”. Het museum wil inmiddels „uitgaan van eigen kracht”. (NRC)

Rijk veilt prenten Richard Roland Holst

Rotterdam. Het rijk zal 105 prenten van Richard Roland Holst uit de rijkscollectie te koop aanbieden. Dat maakte de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gisteren bekend. De veiling op museumveiling.nl begint zondag. De prenten zijn eerst aan musea aangeboden, zoals de regels voorschrijven. De prenten van de in 1938 overleden Roland Holst zijn afkomstig uit zijn ateliernalatenschap. (Novum)