Kortkolom economie

Athene wendt faillissement af

Rotterdam. Griekenland heeft vandaag nog eens 937,5 miljoen euro opgehaald met de verkoop van nieuwe staatsobligaties. Daarmee komt het deze week opgehaalde bedrag uit op vijf miljard euro, genoeg om vandaag aflopende leningen af te lossen en een faillissement af te wenden. Dinsdag haalde Griekenland al 4,06 miljard euro op bij de veiling van kortlopende schuldpapieren. Het bedrag dat nu extra is opgehaald komt door nagekomen inschrijvingen op die veiling. De vijf miljard waren nodig omdat de volgende tranche van de noodleningen van de trojka - de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - nog niet is uitbetaald. Waarschijnlijk besluiten de leiders van de zeventien eurolanden volgende week over de betaling. Woensdag werd in heel Europa, waaronder in Griekenland, bezuinigd.(Novum)

Minder nieuwe autos op Europese wegen

Rotterdam. Het aantal nieuw geregistreerde auto's in de Europese Unie is vorige maand met bijna vijf procent afgenomen. Dat blijkt vandaag uit cijfers van ACEA, de brancheorganisatie voor de Europese autosector. De verschillen tussen landen zijn groot. Terwijl de Duitse automarkt stabiel bleef nam het aantal registraties in Groot-Brittannië af. In totaal werden in oktober 959.412 nieuwe auto's geregistreerd in de EU. Op jaarbasis gaat het om een afname van 7,3 procent. (Novum)

Boskalis verwacht hogere winst

Rotterdam. Boskalis heeft de winstverwachting voor dit jaar verhoogd. Het in Papendrecht gevestigde baggerbedrijf verwacht bij de meeste activiteiten een sterk tweede half jaar. Boskalis gaat nu uit van een nettowinst van 230 tot 245 miljoen euro, zo liet het bedrijf vandaag weten. Eerder voorzag Boskalis een nettowinst van 210 tot 230 miljoen euro. (Novum)

Nieuwe stresstest voor banken in VS

Rotterdam.De Amerikaanse grootste banken moeten komend jaar opnieuw een stresstest ondergaan. Dat heeft de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, gisteren bekend gemaakt. De Fed wil de banken testen op het overleven van zowel een forse Amerikaanse recessie als een wereldwijde neergang van de economie. Het zwartste scenario van de Fed houdt rekening met Amerikaanse werkloosheidscijfers van bijan 12 procent, een halvering van aandelenkoersen, en een daling van huizenprijzen met twintig procent. (AP)

‘Een op vijf rijscholen werkt zwart’

Rotterdam. Een op de vijf rijscholen werkt zwart. Bij twintig procent klopt het aantal aangevraagde examens namelijk niet met het aantal lessen dat is gegeven. Dat laat de Belastingdienst weten in het Algemeen Dagblad. De verschillen tussen het aantal ingekochte praktijkexamens bij het CBR en de opgegeven omzet die daarbij hoort zijn vaak groot, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst vanochtend in de krant.