Kortkolom buitenland

Frankrijk wil orde herstellen in Corsica

Parijs. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls is gisteren afgereisd naar Corsica, na een nieuwe moordaanslag op het eiland woensdag. Corsica is geliefd bij toeristen maar wordt al jaren geplaagd door separatistisch geweld en georganiseerde criminaliteit. Recentelijk laait het geweld op. Ondernemer Jacques Nacer, voorzitter van de Corsicaanse Kamer van Koophandel, werd in de drukste winkelstraat van Corsica doodgeschoten. Eerder deze maand werd een topadvocaat vermoord. Valls zei dat Corsica niet aan criminelen zal worden overgelaten. De afgelopen jaren vielen er gemiddeld 33 doden per jaar. (AP)

Boze Grieken belagen Duitse consul

Thessaloniki. Enkele tientallen boze Grieken hebben gisteren de Duitse consul in Thessaloniki, de tweede stad van het land, belaagd. Zij gooiden bekers koffie en water en eieren naar hem, aan het begin van een conferentie over Grieks-Duitse samenwerking. De betogers waren woedend over een uitspraak van de Duitse staatssecretaris Hans-Joachim Fuchtel, speciaal gezant voor Griekenland. Die had gezegd dat het werk van drieduizend gemeente-ambtenaren uit Thessaloniki in Duitsland door duizend man wordt gedaan. (AP, AFP)

BBC treft schikking met Tory-politicus

Londen. De Britse omroep BBC heeft gisteren een schikking getroffen met Alistair McAlpine, die na een uitzending Newsnight ten onrechte werd beschuldigd van pedofilie. Hij ontvangt 185.000 pond (ongeveer 230.000 euro). Hij werd in de uitzending niet met name genoemd, maar al snel circuleerde op internet zijn naam. McAlpine wil ook de commerciële omroep ITV en twitteraars die hem hebben beschuldigd aanklagen. Hij is nog steeds verontwaardigd dat Newsnight de beschuldiging niet voor de uitzending aan hem heeft voorgelegd. (AP)

Zelfverbranding Tibetanen

BEIJING. Twee jonge Tibetanen in de Chinese provincie Qinghai hebben zichzelf uit protest tegen de Chinese overheersing in brand gestoken. Dit heeft Radio Free Asia vandaag gemeld. De laatste tijd doen zich in China steeds vaker gevallen van zelfverbranding door etnische Tibetanen voor. Alleen al in de afgelopen week waren het er tien. (AP)