Kijken: van saaie boekhandel naar ‘belevingswinkel’

Het voorlopige logo van fusieboekhandel Selexyz/ De Slegte

In maart van dit jaar viel het doek voor Selexyz en werd bekend dat de grootste boekhandelketen van Nederland samen zou gaan met De Slegte, de boekhandelketen gespecialiseerd in tweedehands boeken. De eerste fusieboekhandels openen vandaag de deuren. Volgens de nieuwe directeur Paul Duman moeten ze uitgroeien tot ‘belevingswinkel’.

‘Boeken zijn spannend, winkels zijn saai’. Daarom moet een boekwinkel uitgroeien tot een echte ‘belevingswinkel’. Dat zegt de nieuwe directeur van fusieboekhandel Selexyz/ De Slegte Paul Dumas in het vijf minuten durende nieuwsitem dat gisteravond werd uitgezonden in Nieuwsuur. Selexyz werd begin dit jaar voor 3,5 miljoen euro opgekocht door investeringsmaatschappij ProCures, die vlak daarvoor ook al De Slegte had opgekocht. In die nieuwe fusiewinkel worden duidelijke veranderingen aangebracht. De ‘bunkers’ waar werknemers van Selexyz zich vroeger achter verborgen hielden, zijn omgeruild voor vrijstaande bureau’s op heuphoogte. Zo kan de boekhandelaar van de nieuwe fusieboekhandel directer met zijn klant in contact komen. Voor de klant werkt het drempelverlagend.

De verkoop van boeken daalde de afgelopen jaren met gemiddeld 15 procent per jaar. In 2012 werd van alle verkochte boeken in Nederland zo’n 72 procent verkocht in de boekhandel. Verder werd 25 procent online gekocht en kocht 3 procent van de lezers hun boek digitaal. De fusie van Selexyz en De Slegte heeft verstrekkende gevolgen voor zowel het aantal fysieke boekhandels als het aantal werknemers van het concern. Van de in totaal 26 Selexyz boekhandels en De Slegte boekhandels blijven er 13 over. In totaal verliezen 140 mensen hun baan.

Vandaag gaan de eerste fusieboekhandels open in Leeuwarden, Groningen, Arnhem en Nijmegen. Volgende week is Eindhoven aan de beurt. Die nieuwe boekhandels moeten uitgroeien tot belevingswinkels door meer activiteiten te organiseren. Als de nieuwe Jamie Oliver uitkomt moet niet alleen dat boek in winkel beschikbaar zijn. Er moeten voortaan kookmiddagen in de boekhandels plaatsvinden. Minder saai. Meer beleving.

 

 

    • Roderick Nieuwenhuis