Parlement Japan ontbonden, medio december verkiezingen

De Japanse premier Yoshihiko Noda vandaag in het Lagerhuis. Hij ontbond het parlement vandaag. Japan gaat op 16 december stemmen. Foto Reuters / Kim Kyung-Hoon

De Japanse premier Yoshihiko Noda heeft, zoals al aangekondigd, vandaag het parlement ontbonden. Op 16 december zijn er nieuwe verkiezingen.

Noda, van de centrumlinkse Democratische Partij, moest in augustus al beloven om ‘snel’ verkiezingen uit te schrijven in ruil voor steun van de oppositie voor zijn beleid. Sindsdien herinnerde de centrumrechtse Liberale Democratische Partij (LDP) hem regelmatig aan die afspraak. Afgelopen woensdag kondigde Noda aan dat hij bereid was het parlement vandaag te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Noda stevent af op verlies, waarschijnlijk ook geen duidelijk mandaat voor anderen

Noda is al de zesde Japanse premier sinds 2006. Zijn partij beloofde in 2009 een nieuw tijdperk na de ruim vijftig jaar waarin de LDP aan de macht was, maar verloor sindsdien veel steun omdat een duidelijk beleid uitbleef. Uit peilingen blijkt dat Noda’s partij hoogstwaarschijnlijk op een verlies afstevent.

Zoals het er nu naar uitziet, gaat de LDP de verkiezingen winnen, maar niet met een absolute meerderheid. Het gevaar is groot dat Japan met een coalitie tussen rivaliserende partijen komt te zitten, terwijl er een duidelijk beleid moet worden uitgezet na twee decennia van economische problemen, vergrijzing én de nasleep van de nucleaire ramp van anderhalf jaar geleden. Daar komt bij dat er onenigheid is met China over een onbewoonbare eilandengroep - en dat doet de banden met de belangrijkste handelspartner geen goed.

Noda legde zijn belofte woensdag plotseling op tafel

Ondanks de eerdere hint van Noda kwam zijn aankondiging dat hij het parlement wilde ontbinden afgelopen woensdag als een verrassing. Noda deed zijn toezegging in een verhit debat met LDP-leider Shinzo Abe. Die moest daarvoor dan beloven dat de oppositie akkoord ging met hervormingen, waaronder inkrimping van het aantal parlementsleden.

Abe, die zei dat hij daarin mee zou gaan, zou daarom nu een tweede kans kunnen krijgen als premier van Japan. In 2006-2007 droeg hij die titel al eens één jaar. Hij zou de zevende Japanse premier in zeven jaar tijd kunnen worden.

    • Peter Zantingh