Israël wil 75.000 reservisten mobiliseren - sluit wegen Gaza

Sinds woensdag heeft Israël al honderden luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Hamas schoot vandaag opnieuw raketten richting Tel Aviv én richting Jeruzalem. Foto AFP / Jack Guez

De Israëlische minister van Defensie Ehu Barak wil 75.000 reservisten mobiliseren in wat een aanwijzing kan zijn van een komend grondoffensief. Dat meldt Reuters op basis van bronnen binnen de Israëlische politiek. Het leger heeft al 30.000 reservisten opgeroepen.

Ook heeft het leger drie wegen naar de Gazastrook afgesloten. Een signaal dat er mogelijk militaire opbouw in het gebied plaatsvindt.

Sinds woensdag heeft Israël al honderden luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Hamas schoot vandaag opnieuw raketten richting Tel Aviv én richting Jeruzalem. Beide raketten kwamen niet in de steden terecht, maar met de beschieting komt een grondinvasie volgens NRC-redacteur Carolien Roelants wel een stap dichterbij:

“Als raketten in Tel Aviv terecht kunnen komen, dan lukt het Hamas ook om in de buurt van Jeruzalem te komen. Dat is geen verrassing, maar het zorgt er wel voor dat een Israëlische grondinvasie dichterbij komt. Israël is op dit moment niet in de stemming om dit te pikken. Ook Hamas kan bijna niet anders, die willen ook een signaal geven naar hun achterban. Op deze manier escaleert het.”

Bij het grondoffensief van Israël in de winter van 2008/2009 kwamen meer dan 1.400 Palestijnen om het leven.

Ban Ki-Moon: stop gevaarlijke escalatie

Ban Ki-Moon roept Israel en Hamas op om “deze gevaarlijke escalatie” te stoppen, laat een woordvoerder van de VN-chef weten.

“De secretaris-generaal is ontzettend bezorgd over het aanhoudende geweld in Gaza en Israël en sterk verontrust over het stijgende aantal burgerdoden. Raketaanslagen zijn onacceptabel en moeten per direct stoppen. Israël moet maximale terughoudendheid betrachten.”

Volgens de woordvoerder in Ban Ki-Moon van plan om de regio snel te bezoeken. VN-functionarissen zeiden eerder dat Ban Israël en Egypte volgende week zal bezoeken.