Het gaat om het kijken, niet om het begrijpen

None

Elspeth Diederix: Things – As They Are Fw: Publishing, € 32,50****

Fotograaf Elspeth Diederix toont zestien eindbeelden uit haar werk van de afgelopen twaalf jaar. Iconische hoogtepunten uit haar oeuvre. De meeste zijn bekend, enkele zijn nieuw. Maar in dit boek deelt zij niet alleen de pareltjes met ons. Zij toont ook de foto’s uit haar archief die uitgangspunten vormden voor de eindresultaten. Visuele registraties en onderzoeken, flarden van gedachten, gegroepeerd per thema. Die archiefbeelden zijn als stapels gefotografeerd, met onderop al de randen van het eindbeeld.

Dit is nog eens een interessante benadering van het fotoboek, door de conceptuele vormgeving. Maar dat niet alleen. Het is ook een interessante andere benadering van het werk. Aan de muur in het museum worden de beelden van Diederix gedragen door mystiek. Zoals bij de foto Cloud, van een gigantische kluwen plasticzakjes die zij als een wolk boven zee heeft laten zweven met ondergaande zon. Het gaat om het kijken, niet per se om het begrijpen. Hoe zo’n beeld ontstaat is moeilijk uit te leggen, maar door naar haar archiefbeelden te kijken wordt dat ineens inzichtelijk. Heel intiem, alsof zij haar geheimen met ons deelt. Het laat een heel andere kant van haar werk zien. Wel mis ik – en dat is het enige minpuntje – iets van tekst, wat je meer vertelt dan de vier zinnen verantwoording achterin het boek. Zoals een titel allesbepalend kan zijn voor de manier waarop je een kunstwerk bekijkt, zo zou taal verdieping kunnen geven aan Diederix’ werk dat juist niet over woorden gaat.

Desalniettemin is dit fotoboek erg goed, zowel door de vorm als door de inhoud. Zij heeft het fotoboek weten in te zetten om haar werk in een ander perspectief te plaatsen – een verrijking van haar oeuvre.

    • Sterre Sprengers