Hardrijders A2 massaal beboet

De politie heeft in twee maanden tijd ruim 186.000 boetes uitgeschreven voor hardrijders op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht. Dit leverde ruim 13,5 miljoen euro op.

Dat blijkt uit cijfers over verkeersboetes van het ministerie van Veiligheid en Justitie, die gisteren zijn vrijgegeven. Sinds 23 juli is op de tienbaansweg permanente trajectcontrole op naleving van de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Dat leverde veel kritiek op van automobilisten.

Een woordvoerder van Justitie benadrukt dat de boetes de periode tot 20 september betreffen. Er wordt veel te hard gereden op de A2, zegt hij. „Als de trajectcontrole langere tijd operationeel is, zullen mensen beter opletten.”

De drukke A2 kreeg er de laatste jaren vier rijbanen bij, wat de doorstroming sterk heeft verbeterd. De maximumsnelheid bleef 100 kilometer per uur, waar die op veel andere rijkswegen intussen is verhoogd naar 130. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) zei eerder dat verhoging van de maximum snelheid op de A2 ook mogelijk zou zijn. Het tracé tussen Vinkeveen en Maarssen wordt nu geschikt gemaakt om er ’s avonds en ’s nachts 130 kilometer per uur te rijden. Daarvoor worden schermen geplaatst die de omgeving beschermen tegen uitlaatgassen.

Het totaal aantal boetes voor snelheidsovertredingen bij trajectcontroles lag vorig kwartaal op 474.000. De groei met 173.000 schrijft Justitie mede toe aan ingebruikname van het controlesysteem op de A2.

Snelheidsovertredingen (2,2 miljoen in het derde kwartaal) vormen verreweg de grootste categorie verkeersboetes. Voor fout parkeren werd 145.000 keer een bon uitgeschreven. Rijden door rood licht leidde tot 63.000 boetes. Hier bedroeg de stijging bijna een kwart, mogelijk door installatie van camera's die minder gevoelig zijn voor storingen.