Hamas schiet raket richting Jeruzalem - ‘grondinvasie komt dichterbij’

Een raket van het Israëlische afweersysteem, de IJzeren Koepel (Iron Dome), probeert een Hamas-raket te onderscheppen. Foto AFP / David Buimovitch

Na raketten richting Tel Aviv heeft Hamas ook een raket richting Jeruzalem afgeschoten. Het luchtalarm in de stad ging af, maar volgens Israëlische media belandde de raket buiten de stad. Hamas heeft bevestigd dat ze de raket hebben afgevuurd, meldt AP.

Eerder vandaag werd ook een raket richting Tel Aviv geschoten. Die raket zou in de Middellandse Zee zijn beland. Gisteren vuurde Hamas twee raketten af op Tel Aviv. Jeruzalem ligt hemelsbreed niet of nauwelijks verder van Gaza dan de havenstad.

Volgens onze buitenlandredacteur Carolien Roelants komt een grondinvasie met de beschieting van Jeruzalem een stap dichterbij:

“Als raketten in Tel Aviv terecht kunnen komen, dan lukt het Hamas ook om in de buurt van Jeruzalem te komen. Dat is geen verrassing, maar het zorgt er wel voor dat een Israëlische grondinvasie dichterbij komt. Israël is op dit moment niet in de stemming om dit te pikken. Ook Hamas kan bijna niet anders, die willen ook een signaal geven naar hun achterban. Op deze manier escaleert het.”

‘Boem, nog een. Gillende sirenes. Dag en nacht’

Israël deed vier jaar geladen een verwoestende inval in de Gazastrook: Operatie Gegoten Lood. In de dichtbevolkte straten van Gaza zijn nog overal kogelgaten en puin te zien van dat Israëlische grondoffensief, schreef onze correspondent Leonie van Nierop vandaag in NRC Handelsblad. En ook nu is de Gazastrook een oorlogsgebied. Van Nierop:

“Onophoudelijk gezoem van drones, onbemande vliegtuigjes. Af en toe het diepe gesnor van F-16’s. Steeds het gieren van raketten. En dan een luide boem. Boem, nog een. Gillende sirenes. Dag en nacht. De Gazastrook is oorlogsgebied. Maar toch zit het vol leven. De shabab, jongens, wagen zich op straat. Een enkeling wast zijn auto. Een jongetje speelt met zijn step. En ook de binnenblijvers nemen nauwelijks voorzorgsmaatregelen. Zeker, ze hamsteren. Maar schuilkelders? Zijn er niet. En binnen zijn ze ook niet veilig.”

‘Beëindigen raketbeschietingen gaat niet lukken’

Bij het grondoffensief van Israël in de winter van 2008/2009 kwamen meer dan 1.400 Palestijnen om het leven. Israël is begonnen met het oproepen van 16.000 reservisten voor een eventueel nieuw grondoffensief. Roelants:

“Het doel van Israël bij het grondoffensief van vier jaar geleden was het beëindigen van de raketbeschietingen. Dat is niet gelukt, maar wel is er ontzettend veel schade aangericht. Vergeleken met vier jaar geleden is er niet veel veranderd en Hamas zegt zelf veel beter bewapend te zijn. Als het tot een grondoffensief komt dan zal het ook dit keer niet lukken om de raketbeschietingen de beëindigen. Wat dat betreft schiet niemand er iets mee op.”

Woensdagmiddag begon Israël de operatie Wolkkolom tegen Hamas in de Palestijnse Gazastrook met een aanslag op Hamascommandant Ahmed Jabari. Tot nu toe voerde Israël honderden luchtaanvallen uit. Daarbij zijn 340 doelen in de Gazastrook geraakt. Hamas en andere groepen hebben vanuit de Gazastrook ongeveer 450 raketten op Israël afgeschoten.

    • Lex Boon