Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

GroenLinks moet één op de drie werknemers ontslaan door tekort

Twaalf van de 32 voltijdsbanen op het partijkantoor in Utrecht verdwijnen. Foto ANP / Jeroen Jumelet
Twaalf van de 32 voltijdsbanen op het partijkantoor in Utrecht verdwijnen. Foto ANP / Jeroen Jumelet Twaalf van de 32 voltijdsbanen op het partijkantoor in Utrecht verdwijnen. Foto ANP / Jeroen Jumelet

GroenLinks moet door geldtekort meer dan een derde van haar personeel ontslaan. Twaalf van de 32 voltijdsbanen op het partijkantoor in Utrecht verdwijnen.

Door opzeggingen van leden krijgt GroenLinks 120.000 euro minder aan contributie binnen, zegt een woordvoerder van de partij, na vragen van NRC Handelsblad. Daar komt een verlies van meer dan 300.000 euro aan subsidies bij, door het grote zetelverlies bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen. GroenLinks hield vier van de tien zetels over.

Per saldo verloor GroenLinks 1.300 leden, ongeveer vijf procent van het totaal. Meer dan tweeduizend leden zegden dit jaar hun lidmaatschap op. Belangrijkste oorzaken: het rumoer over het lijsttrekkersreferendum tussen Tofik Dibi en Jolande Sap, en later het gedwongen aftreden van Sap. Tegelijk met de opzeggingen meldden zich een kleine duizend mensen aan. Op 1 november had de partij bijna 24.500 leden.

Vertrekkende leden betaalden twee keer zoveel als nieuwkomers

Eén van de redenen waardoor de financiën tegenvallen, is ook dat de vertrekkers twee keer zo veel contributie (ongeveer 70 euro) betaalden als nieuwelingen (35 euro). Morgen houdt GroenLinks in Den Haag een ledendag, waar ook nieuwe leden zich kunnen melden.

Leden die afgelopen weken hun partijlidmaatschap wilden opzeggen, kregen een uitnodiging voor een gesprek met Bram van Ojik, de nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Van Ojik sprak afgelopen weken met ongeveer honderdvijftig van de opzeggers over hun vragen en twijfels over hoe GroenLinks afgelopen maanden heeft geopereerd.

Er gaan stemmen op om kantoorpand te verkopen

Vanwege de tegenvallende financiën is de beoogde verbouw van het verouderde partijkantoor opgeschort. De aankoop van dat kantoor aan de Oudegracht in Utrecht, vorig jaar, dwarsboomt de mogelijkheid om financiële tegenslagen op te vangen. De kosten van dat pand bedroegen meer dan twee miljoen euro. In de partij gaan nu stemmen op om het kantoorpand weer te verkopen. Volgens interim-partijvoorzitter Eduard van Zuijlen is verkoop “niet aan de orde”, mede omdat dit financieel ongunstig zou zijn. GroenLinks stopte bijna alle reserves in de aanschaf van het pand.

Om toch een verkiezingscampagne te kunnen financieren vroeg de partij een kredietfaciliteit aan bij huisbankier Triodos Bank. De rentelasten van dat krediet, 4,5 procent, drukken ook op de begroting. GroenLinks heeft inmiddels meer dan een ton van dat krediet opgenomen.

Ook bij de Kamerfractie moeten mensen weg

Ook bij de Tweede Kamerfractie van GroenLinks moeten mensen weg. Door de verkiezingsnederlaag in september heeft de fractie daar minder recht op ondersteuning. Van de 21 medewerkers die de tienkoppige fractie had, blijven dertien fulltime banen over voor de ondersteuning van vier Kamerleden. De meeste van die banen verdwijnen bij publieksvoorlichting, persvoorlichting en het secretariaat, zegt een woordvoerder van de fractie.