Griekse meevaller levert ABN winst op

Staatsbank ABN Amro voorziet moeilijke tijden. Maar de bank behaalde afgelopen periode goede resultaten.

Het bruto binnenlands product in Nederland blijft achter. Het aantal faillissementen stijgt. De arbeidsmarkt staat onder druk. De huizenmarkt blijft zwak. En de vooruitzichten zijn slecht.

Deze sombere opsomming maakt ABN Amro-topman Gerrit Zalm in een toelichting op de resultaten van de staatsbank, die vandaag werden gepresenteerd.

Desondanks kon ABN Amro mooie resultaten presenteren. De winst over het afgelopen, derde kwartaal kwam uit op 374 miljoen euro. De onderliggende nettowinst – winst exclusief separatie- en integratiekosten – over de eerste negen maanden van 2012 kwam uit op 1,2 miljard euro; een stijging van 22 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar is de winst geëxplodeerd. Vorig jaar behaalde de staatsbank een winstje van 9 miljoen euro, terwijl de winst nu uitkwam op 374 miljoen euro.

Vorig jaar bleef er nog net een positief resultaat over doordat de bank honderden miljoenen moest afschrijven op Griekse leningen. Diezelfde Griekse leningen zorgen nu juist voor een positief resultaat. Een voorziening van 125 miljoen euro die eerder was genomen in de verwachting dat dat geld van Griekse leningen niet terug zou komen, blijkt nu toch niet nodig te zijn.

Dat is een leuke meevaller in een tijd waarin Nederlandse banken vooral in het nieuws zijn met bezuinigingen en reorganisaties; duizenden banen weg bij ING en honderden bij SNS.

Toch betekenen de vandaag gepresenteerde resultaten van ABN Amro zeker niet dat de economische crisis aan de staatsbank voorbijgaat. De Griekse leningen leverden een meevaller op, maar op overige kredieten stegen de voorzieningen flink. Voor het vierde kwartaal verwacht de bank dat het nog wat erger zal worden, vanwege „traditioneel hoge voorzieningen” in die periode.

ABN Amro nam de afgelopen negen maanden in totaal een voorziening van 762 miljoen euro op ‘slechte leningen’. Dat is minder dan de 989 miljoen euro in de eerste maanden van 2011, maar dat bedrag bestond toen voor 500 miljoen euro uit een voorziening op Griekse bedrijfsleningen. Exclusief dat bedrag is deze post de afgelopen periode heel sterk gestegen. Het weerspiegelt volgens de bank de situatie van de Nederlandse economie, vooral wat betreft de vastgoedmarkt en de huizenmarkt. Dat blijkt ook uit de voorziening van 69 miljoen euro die de bank het afgelopen kwartaal nam op Nederlandse hypotheken.

Het aantal hypotheektransacties is de afgelopen periode verder afgenomen in Nederland. ABN Amro heeft een hypotheekportefeuille van 155 miljard euro. Op 3,5 miljard euro van die hypotheken rust inmiddels een betalingsachterstand, een stijging van circa 200 miljoen sinds eind vorig jaar. De grootste toename is in de categorie met een achterstand van 30 tot 60 dagen. Daarin ziet de bank de stijgende werkloosheid in Nederland als een oorzaak. ABN Amro verwacht voor 1,481 miljard euro aan hypotheekleningen helemaal niet meer terug te krijgen.