Geldtekort bij GroenLinks na interne strubbelingen

Annemarie Kas en

Kees Versteegh

GroenLinks moet door geldtekort meer dan eenderde van haar personeel ontslaan. Twaalf van de 32 voltijdsbanen op het partijkantoor in Utrecht verdwijnen.

Door opzeggingen van leden krijgt GroenLinks 120.000 euro minder contributie binnen, zegt een woordvoerder van de partij, na vragen van deze krant. Daar komt een verlies van meer dan 300.000 euro aan subsidies bij, door het grote zetelverlies bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen. GroenLinks hield vier van de tien zetels over.

Per saldo verloor GroenLinks 1.300 leden, ongeveer vijf procent van het totaal. Meer dan tweeduizend leden zegden dit jaar hun lidmaatschap op. Belangrijkste oorzaken: het rumoer over het lijsttrekkersreferendum tussen Tofik Dibi en Jolande Sap, en later het gedwongen aftreden van Sap. Tegelijk met de opzeggingen meldden zich een kleine duizend mensen aan. Op 1 november had de partij bijna 24.500 leden. Morgen houdt GroenLinks in Den Haag een ledendag, waar ook nieuwe leden zich kunnen melden.

Leden die hun lidmaatschap wilden opzeggen, kregen een uitnodiging voor een gesprek met Bram van Ojik, de nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Van Ojik sprak afgelopen weken met ongeveer honderdvijftig opzeggers over hun vragen en twijfels over hoe GroenLinks afgelopen maanden opereerde.

Vanwege de tegenvallende financiën is de beoogde verbouwing van het verouderde partijkantoor opgeschort. De aankoop van dat kantoor aan de Oudegracht in Utrecht, vorig jaar, dwarsboomt de mogelijkheid om financiële tegenslagen op te vangen. De kosten bedroegen meer dan twee miljoen euro. In de partij gaan nu stemmen op om het pand weer te verkopen. Volgens interim-partijvoorzitter Eduard van Zuijlen is verkoop „niet aan de orde”.

Om toch een verkiezingscampagne te kunnen financieren vroeg de partij een kredietfaciliteit aan bij Triodos Bank. De rentelasten van dat krediet, 4,5 procent, drukken ook op de begroting. GroenLinks nam meer dan een ton van dat krediet op.

Bij de Tweede Kamerfractie moeten ook mensen weg. Van de 21 medewerkers die de tienkoppige fractie had, blijven 13 fulltime banen over.

    • Kees Versteegh
    • Annemarie Kas