Geef een geit

Zowel houten als plastic speelgoed kan een duurzame keuze zijn. Er zijn een aantal aspecten om op te letten. De belangrijkste: heeft het speelgoed een lange levensduur, spelen uw kinderen er later ook nog mee en gaat het intensief gebruikt worden doordat het bijvoorbeeld modulair is, zoals Lego en Duplo.

Daarnaast is materiaalgebruik van belang. Kies bij voorkeur voor gerecyclede materialen met bijbehorende keurmerken, zoals FSC voor duurzaam bosbeheer. Vermijd onnodige elektronica en heb oog voor sociale aspecten; een eerlijk loon voor de makers, geen kinderarbeid. Het Max Havelaar keurmerk garandeert bijvoorbeeld een eerlijk loon – geen keurmerk wil echter niet zeggen dat het niet in orde was. Kinderarbeid is lastiger te checken, maar veel merken en winkelketens hebben hier strenge regels voor. Wanneer speelgoed extreem goedkoop is, gaan bij mij de alarmbellen rinkelen. Als we het over snoepgoed hebben laten het Max Havelaar, Rainforest Alliance en Utz keurmerk zien dat de grondstoffen duurzaam zijn geproduceerd. Alle chocoladeletters kunnen inmiddels met een gerust hart worden gekocht dankzij de ‘Groene Sint’ actie in 2009. Tot slot een groene tip voor zij die alles al hebben: geef een geit cadeau – aan iemand die het echt nodig heeft. Ga naar: www.oxfamnovibpaktuit.nl/.