Fatima versus Fajah

Onder het motto „Hoe overleef ik Rutte II?” onderzocht De vijfde dag (EO) voorbeelden van extreem zuinig leven: dineren voor een kwartje met gefrituurde topinamboer uit eigen tuin en het toilet doorspoelen met een gieter regenwater, dat soort werk. Maar voor een meer gecontroleerd experiment van hongerige ratten in een kooi konden we terecht in een entertainmentprogramma van de commerciëlen.

Seizoen 2012 van Expeditie Robinson (RTL5) ontwikkelt zich buitengewoon interessant. Op een Maleisisch eiland worden acht Belgische en acht Nederlandse BN’ers uit de B- en C-categorie niet alleen fysiek gebroken, door stevige eliminatieproeven en gebrek aan rijst, maar vooral mentaal. Elke aflevering moet iemand worden weggestemd, dus klonteren ze samen in groepjes, die elkaar naar het leven staan.

Tot zover niets nieuws, maar dit jaar groeperen de kampen zich rond twee dames met een sterke persoonlijkheid, elk met een mannelijke adjudant. Het is niets persoonlijks, verzekeren ze elkaar en ons aanhoudend. In dat geval zou het wel eens een klassedingetje kunnen wezen.

Aan de ene kant vinden we de Amsterdamse soapie en deejay Fajah Lourens (31), al direct weggestemd wegens haar grote bek, maar naar het blijkt onverwoestbaar. Ze greep elke herkansing aan om in de strijd te blijven en hosselde zich streetwise, met het hart op de tong naar een sterke positie, die respect afdwingt.

In de andere hoek strijdt de Rotterdamse Fatima Moreira de Melo (34), voormalig hockeykampioen en nu succesvol pokeraar. Ze verbond haar lot aan dat van twee ook op het eiland aanwezige Belgische broers, die ze uit het pokercircuit kent. Het blok van drie regeerde afleveringen lang soeverein en wekte veel weerstand. Een slim complot van Fajah kostte een van de broers de kop, de ander zwoer dat hij dit zou vergelden.

Als kijker gaat je sympathie meer uit naar de half-Antilliaanse straatvechter dan naar de verdeel-en-heers spelende dochter van een Portugese diplomaat. Maar door het uitdelen van gunsten en gelijkmatig vriendelijk blijven, bindt ze steeds meer mensen aan zich, ook uit het tegen haar gevormde monsterverbond.

Deze week stelde socioloog Saskia Sassen in Gesprek op 2 dat we ons over het vitale proletariaat en de kosmopolitische elite geen zorgen hoeven te maken in tijden van crisis. Het is de middenklasse, de voor sociale terugval vrezende en weinig uitgesproken groep die de rekening gaat betalen. Die valt het eerst af.