Elk glas drank schaadt het brein van de foetus

Het IQ van een kind kan twee punten dalen als de moeder drinkt tijdens de zwangerschap.

Rotterdam. ‘Eén glaasje voor de gezelligheid’ kan wel degelijk kwaad voor zwangere vrouwen. Een Britse studie onder ruim 4.000 kinderen laat zien dat ook kleine hoeveelheden alcohol schadelijk zijn voor de foetus. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap matig dronken (één tot zes glazen per week), blijken nu op achtjarige leeftijd achter te lopen in hun cognitieve ontwikkeling.

In Nederland adviseerde de Gezondheidsraad in 2005 al aan zwangere vrouwen om geen druppel te drinken. De raad schreef toen nog dat ‘niet geheel duidelijk’ was of minder dan één glas per dag ook slecht was voor de ontwikkeling. „We zijn toen aan de veilige kant gaan zitten”, zegt hoogleraar neonatologie Joke Kok, destijds voorzitter van de adviescommissie. „Met name verloskundigen vonden ons advies toen te strikt, maar die kritiek is snel geluwd.”

Hoeveel schade de hersenontwikkeling van de foetus oploopt, hangt af van hoe goed hun lichaam alcohol afbreekt. Een deel van de bevolking heeft langzame varianten van de daarvoor verantwoordelijke enzymen, en zo ook sommige kinderen in deze studie. Die kinderen zijn inderdaad gevoeliger voor schade door alcohol. Bij elke langzame variant die kinderen hiervan hadden viel hun IQ-score op achtjarige leeftijd gemiddeld bijna 2 punten lager uit. Dat maakt deze kinderen niet dom, maar net een tikkeltje minder intelligent dan hun leeftijdgenoten. NRC